kongres_velika.jpg

Вести

10.10.2018. - 14:00

Председник Вучић на VI конгресу светских и верских лидера у Астани

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је VI конгресу светских и верских лидера и учествовао на пленарном заседању под називом „Верски лидери за сигуран свет".

Председник Вучић је, уочи учешћа на скупу у Астани, рекао да председник Републике Казахстан Нурсултан Назарбајев шести пут организује овај скуп, како би дао допринос приближавању ставова различитих традиционалних цркава и дао прилику да политичари у свету поново позову људе на мир и размисле да ли постоји већа вредност од тога.

"Није случајно што је на овом скупу говорио Шимон Перез и многи други, који су заслужили ореол стварних миротвораца. Боље је 100 година преговарати него један дан ратовати", нагласио је председник Србије и истакао да је потребно да верници традиционалних религија разумеју да сви имају једног Бога, верују у сличне ствари и имају исте вредности.

Председник Вучић на VI конгресу светских и верских лидера у Астани

"Ово је добра прилика да људи из различитих крајева света дођу да покушају да, размењујући ставове, утичу на то да имамо рационалније односе у свету, да просто мир буде тај који ће да превлада. Почаствован  сам што у име Србије могу да присуствујем скупу и кажем неколико речи", рекао је председник Вучић.

Председник  Републике Србије је, на пленарном заседању, позвао  верске лидере на заштиту манастира и цркава Српске православне цркве на Косову и Метохији, које су под сталном претњом оних који не верују у цивилизацију и културно наслеђе.

"Верујемо да су националне мањине и њихово културно наслеђе право богатство наше државе. У духу данашње дискусије и гостопримства Казахстана, можемо да кажемо да је однос Србије према различитостима допринео мирном окружењу, без религијских и етничких тензија, и добробити свих грађана и друштва у целини", рекао је председник Вучић на VI конгресу светских и верских лидера и истакао да су мир и безбедност најважније заједничке вредности свих народа у свету и да поруке мира треба да буду основа међународног поретка.

Астана, 10. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).