Predsednik Vučić najavio dolazak velike japanske investicije u Srbiju

Vesti

30.07.2019. - 11:45

Predsednik Vučić najavio dolazak velike japanske investicije u Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da se japanska Tojo korporacija, koja proizvodi automobilske gume, posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta odlučila da investira u Srbiju i otvori fabriku u Inđiji.

Predsednik Vučić najavio dolazak velike japanske investicije u Srbiju

Foto Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je istakao da će japanska fabrika investirati 390 miliona evra samo u prvoj fazi, a da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i južne Evrope, te da su u "poslednjem krugu" preostale samo Poljska i Srbija.

„Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je kazao da će najpre biti zaposleno 523 ljudi, koji će imati značajno veće plate od prosečnih u Srbiji, i dodao da će u narednim mesecima početi izgradnja fabrike na 60 hektara zemljišta.

Predsednik je preneo da se u jednom delu pisma navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao.

"Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić kaže da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane svetske proizvođače automobila, i istakao da će se u Srbiji proizvoditi od pet do deset miliona guma.

Navodeći da će u prvoj fazi biti zaposleno 523 radnika, predsednik Vučić kaže da je izgradnja te fabrike velika vest za Inđiju, Srem, delove Novog Sada, Kać, ali i Beograd.

Predsednik je ponovio da su ulaganja potrebna i u Topličkom okrugu - Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, te dodao da se nada da će vlada doneti odluku o dodatnim podsticajima za ulaganja u taj okrug. Predsednik je dodao da se mora uraditi još i za Kragujevac, Valjevo, Prijepolje, Sombor, Plandište i druga mesta.

"Ali, čini mi se da ovom investicijom dramatično snažimo Vojvodinu, ceo Srem", rekao je predsednik Vučić i dodao da će nova kompanija zapošljavati inženjere i iz Beograda i Novog Sada.

Predsednik Vučić zahvalio je premijeru Japana Šinzu Abeu, koji je prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju posle 40 godina, dodajući da je dolazak velike japanske kompanije rezultat i njegove posete.

"Dobrodošli, japanski prijatelji, želimo da ostanete još dugo ovde i da otvorite još mnogo fabrika u zemlji. Nadamo se da će se nastaviti ulaganja u Srbiji. ", rekao je predsednik Vučić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).