Председник Вучић најавио долазак велике јапанске инвестиције у Србију

Вести

30.07.2019. - 11:45

Председник Вучић најавио долазак велике јапанске инвестиције у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је данас да се јапанска Tojo корпорација, која производи аутомобилске гуме, после три године преговарања и истраживања тржишта одлучила да инвестира у Србију и отвори фабрику у Инђији.

Председник Вучић најавио долазак велике јапанске инвестиције у Србију

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

Председник Вучић је истакао да ће јапанска фабрика инвестирати 390 милиона евра само у првој фази, а да се за инвестицију јапанске корпорације борило више земаља централне, источне и јужне Европе, те да су у "последњем кругу" преостале само Пољска и Србија.

„Пре неколико минута сам добио званично писмо од овог значајног јапанског инвеститора. Господин Шимизу је рекао да ће Тојо тајер, најпознатији произвођач гума доћи у Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да ће најпре бити запослено 523 људи, који ће имати значајно веће плате од просечних у Србији, и додао да ће у наредним месецима почети изградња фабрике на 60 хектара земљишта.

Председник је пренео да се у једном делу писма наводи да они сматрају да ово није крај сарадње, већ да имају и додатне идеје како да прошире посао.

"Надамо се, а они никада не воле да се о томе говори унапред, али се надамо да ће даље наставити развој кроз научно истраживачки центар, тест центре и остало што долази", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић каже да ће се у фабрици производити премијум гуме највишег квалитета за реномиране светске произвођаче аутомобила, и истакао да ће се у Србији производити од пет до десет милиона гума.

Наводећи да ће у првој фази бити запослено 523 радника, председник Вучић каже да је изградња те фабрике велика вест за Инђију, Срем, делове Новог Сада, Каћ, али и Београд.

Председник је поновио да су улагања потребна и у Топличком округу - Прокупљу, Куршумлији, Блацу, Житорађи, те додао да се нада да ће влада донети одлуку о додатним подстицајима за улагања у тај округ. Председник је додао да се мора урадити још и за Крагујевац, Ваљево, Пријепоље, Сомбор, Пландиште и друга места.

"Али, чини ми се да овом инвестицијом драматично снажимо Војводину, цео Срем", рекао је председник Вучић и додао да ће нова компанија запошљавати инжењере и из Београда и Новог Сада.

Председник Вучић захвалио је премијеру Јапана Шинзу Абеу, који је први јапански премијер који је посетио Србију после 40 година, додајући да је долазак велике јапанске компаније резултат и његове посете.

"Добродошли, јапански пријатељи, желимо да останете још дуго овде и да отворите још много фабрика у земљи. Надамо се да ће се наставити улагања у Србији. ", рекао је председник Вучић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).