Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije "MINTH" u Šapcu i Loznici

Vesti

10.03.2022. - 21:33

Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije "MINTH" u Šapcu i Loznici

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji nove fabrike kompanije MINTH United Alloy-Tech Europe u Šapcu, nakon čega je prisustvovao svečanom otvaranju fabrike MINTH Automotive Europe d.o.o. u Loznici i poručio da će ova kineska kompanija za proizvodnju auto-delova otvoriti oko 3.000 novih radnih mesta u Srbiji.

Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da je veoma velika fabrička hala koju gradi MINTH United Alloy-Tech Europe u Šapcu i da će se prostirati na 30.000 metara kvadratnih. On je dodao i da je saznao da će kompanija MINTH u tri fabrike imati 800 radnika, istakavši da je veoma važno što možemo u ovom trenutku da otvaramo fabrike i razmišljamo o razvoju zemlje. 
 
Predsednik Vučić je najavio da će već za godinu i po dana biti završen auto-put Ruma–Šabac i naglasio da je reindustrijalizacija važna za ostanak građana u Srbiji, ali i ukazao na veliku demografsku krizu. On je kazao da se obično, u vezi demografije, stalno pominje problem na istoku Srbije, a zaboravlja se zapadna Srbija. 
 
Predsednik Vučić je zahvalio kineskim partnerima i preneo da Železara u Smederevu, i pored problema nabavke sirovina na svetskim tržištima, neće prestajati sa radom. 
 
Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Naši kineski prijatelji će se ponašati odgovorno, a to je važno za rast našeg BDP-a", rekao je predsednik Vučić i zahvalio kompaniji MINTH na pomoći u razvoju Mačvanskog okruga, a domaćini su mu preneli da će radovi na pogonu, koji je obišao danas, biti završeni u junu, dok će proizvodnja početi u avgustu. 
 
"Kinezi su vrlo efikasni. Kompanija MINTH ima veliki interes, jer snabdeva najveće svetske proizvođače automobila delovima. Rade aluminijumske delove za krov, vrata. Oni u lancu za velike svetske proizvođače igraju značajnu ulogu. Ni mnogo veće nacije od nas nisu u stanju da naprave svoj automobil, ali postali smo sedište svetske automobilske industrije. Zauzimamo važno mesto u svetskoj podeli posla u automobilskoj industriji", naveo je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Na svečanom otvaranju fabrike MINTH Automotive Europe d.o.o. u Loznici predsednik Vučić je istakao da je zahvalan ovoj kineskoj kompaniji i zbog toga što nakon propasti Viskoze, u kojoj je radilo 11 000–12 000 ljudi, nije bilo ozbiljne fabrike, nije bilo nade, nije bilo šanse za oporavak, ničega. 
 
“A onda smo počeli da razmišljamo kako možemo da podignemo Loznicu, celo Podrinje, Mačvu. I sem infrastrukturnih radova koje preduzimamo, i investicija koje dolaze u Loznicu, i sem auto-puta Ruma–Šabac, i brze saobraćajnice Šabac–Loznica, i obilaznice oko Loznice od 13,6 kilometara, veoma je važno da nastavimo sa razvojem. Nakon zatvaranja Viskoze nije bilo nade u oporavak Loznice, a onda je odlučeno da se ulaže u saobraćajnu infrastrukturu i investicije su počele da stižu. Najbolje vreme da se zasadi drvo bilo je pre 20 godina, a drugo najbolje vreme je sada, kaže stara kineska mudrost i uči nas da se prilike ne smeju propuštati i da se moraju koristiti. Na našu sreću, naši prijatelji iz kompanije MINTH zasadili su svoje drvo na vreme i ja želim da zahvalim predsedniku Siju i našim kineskim prijateljima koji su uvek promovisali dobre odnose između dveju zemalja”, rekao je predsednik u svom obraćanju i dodao da će biti izgrađeno i obdanište na Lozničkom polju, stadion od preko 30 miliona evra i da nastaju ogromne promene u Loznici. 
 
Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Verujem da ćemo najveći broj ljudi da zadržimo i da ćemo moći da ojačamo poziciju Srbije u čitavom Podrinju, od Bajine Bašte do Loznice", naglasio je predsednik Vučić i istakao da mu je veoma drago što su kineski prijatelji imali poverenja u našu zemlju. 
 
"Kompanija  ima proizvodnju na više desetina lokacija u Kini, Tajlandu, Americi, Meksiku, Japanu, Nemačkoj, Srbiji. Kažete Tokio, Minhen, Detroit i onda dodate Loznica i Šabac. Lepo zvuči. Iz naših fabrika delovi će se ugrađivati u najznačajnije marke automobila. Izlaziće aluminijumski krovni nosači, aluminijumske obloge za enterijer i eksterijer vozila, aluminijumski okviri za vrata i kutije za akumulatore. Reč je o delovima za najsavremenije električne automobile", najavio je predsednik Vučić i dodao da mu je čelnik kineske kompanije rekao da sada imaju fabričke pogone u Srbiji od 25.000 i 35.000 kvadrata, ukupno oko 110.000 metara kvadratnih i da će takvih pogona, većih od 35.000 kvadrata, biti još u Srbiji, pošto će širiti proizvodnju i zapošljavati još mnogo veći broj ljudi. 
 
Predsednik Vučić obišao fabrike kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ukupno će u Srbiji zaposliti preko 3.000 ljudi. Izvinite ako sam otkrio neku tajnu, ali srećan sam što to mogu da saopštim, to je najvažnija vest", poručio je predsednik Vučić obraćajući se predstavnicima kineske kompanije. On je naglasio da će zahvaljujući novim fabrikama moći da se uloži više u razvoj lokalne infrastrukture i da će oživeti celo Podrinje. 
 
Predsednik Vučić je naveo i da će država nastaviti da se stara o očuvanju mira i stabilnosti javnih finansija, jer onda možemo da očekujemo još mnogo novih fabrika.
 
Loznica,
10. mart 2022. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).