Председник Вучић обишао фабрике компаније "MINTH" у Шапцу и Лозници

Вести

10.03.2022. - 21:33

Председник Вучић обишао фабрике компаније "MINTH" у Шапцу и Лозници

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи нове фабрике компаније MINTH United Alloy-Tech Europe у Шапцу, након чега је присуствовао свечаном отварању фабрике MINTH Automotive Europe d.o.o. у Лозници и поручио да ће ова кинеска компанија за производњу ауто-делова отворити око 3.000 нових радних места у Србији.

Председник Вучић обишао фабрике компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је веома велика фабричка хала коју гради MINTH United Alloy-Tech Europe у Шапцу и да ће се простирати на 30.000 метара квадратних. Он је додао и да је сазнао да ће компанија MINTH у три фабрике имати 800 радника, истакавши да је веома важно што можемо у овом тренутку да отварамо фабрике и размишљамо о развоју земље. 
 
Председник Вучић је најавио да ће већ за годину и по дана бити завршен ауто-пут Рума–Шабац и нагласио да је реиндустријализација важна за останак грађана у Србији, али и указао на велику демографску кризу. Он је казао да се обично, у вези демографије, стално помиње проблем на истоку Србије, а заборавља се западна Србија. 
 
Председник Вучић је захвалио кинеским партнерима и пренео да Железара у Смедереву, и поред проблема набавке сировина на светским тржиштима, неће престајати са радом. 
 
Председник Вучић обишао фабрике компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Наши кинески пријатељи ће се понашати одговорно, а то је важно за раст нашег БДП-а", рекао је председник Вучић и захвалио компанији MINTH на помоћи у развоју Мачванског округа, а домаћини су му пренели да ће радови на погону, који је обишао данас, бити завршени у јуну, док ће производња почети у августу. 
 
"Кинези су врло ефикасни. Компанија MINTH има велики интерес, јер снабдева највеће светске произвођаче аутомобила деловима. Раде алуминијумске делове за кров, врата. Они у ланцу за велике светске произвођаче играју значајну улогу. Ни много веће нације од нас нису у стању да направе свој аутомобил, али постали смо седиште светске аутомобилске индустрије. Заузимамо важно место у светској подели посла у аутомобилској индустрији", навео је председник Вучић.  
 
Председник Вучић обишао фабрике компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
На свечаном отварању фабрике MINTH Automotive Europe d.o.o. у Лозници председник Вучић је истакао да је захвалан овој кинеској компанији и због тога што након пропасти Вискозе, у којој је радило 11 000–12 000 људи, није било озбиљне фабрике, није било наде, није било шансе за опоравак, ничега. 
 
“А онда смо почели да размишљамо како можемо да подигнемо Лозницу, цело Подриње, Мачву. И сем инфраструктурних радова које предузимамо, и инвестиција које долазе у Лозницу, и сем ауто-пута Рума–Шабац, и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница, и обилазнице око Лознице од 13,6 километара, веома је важно да наставимо са развојем. Након затварања Вискозе није било наде у опоравак Лознице, а онда је одлучено да се улаже у саобраћајну инфраструктуру и инвестиције су почеле да стижу. Најбоље време да се засади дрво било је пре 20 година, а друго најбоље време је сада, каже стара кинеска мудрост и учи нас да се прилике не смеју пропуштати и да се морају користити. На нашу срећу, наши пријатељи из компаније MINTH засадили су своје дрво на време и ја желим да захвалим председнику Сију и нашим кинеским пријатељима који су увек промовисали добре односе између двеју земаља”, рекао је председник у свом обраћању и додао да ће бити изграђено и обданиште на Лозничком пољу, стадион од преко 30 милиона евра и да настају огромне промене у Лозници. 
 
Председник Вучић обишао фабрике компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Верујем да ћемо највећи број људи да задржимо и да ћемо моћи да ојачамо позицију Србије у читавом Подрињу, од Бајине Баште до Лознице", нагласио је председник Вучић и истакао да му је веома драго што су кинески пријатељи имали поверења у нашу земљу. 
 
"Компанија  има производњу на више десетина локација у Кини, Тајланду, Америци, Мексику, Јапану, Немачкој, Србији. Кажете Токио, Минхен, Детроит и онда додате Лозница и Шабац. Лепо звучи. Из наших фабрика делови ће се уграђивати у најзначајније марке аутомобила. Излазиће алуминијумски кровни носачи, алуминијумске облоге за ентеријер и екстеријер возила, алуминијумски оквири за врата и кутије за акумулаторе. Реч је о деловима за најсавременије електричне аутомобиле", најавио је председник Вучић и додао да му је челник кинеске компаније рекао да сада имају фабричке погоне у Србији од 25.000 и 35.000 квадрата, укупно око 110.000 метара квадратних и да ће таквих погона, већих од 35.000 квадрата, бити још у Србији, пошто ће ширити производњу и запошљавати још много већи број људи. 
 
Председник Вучић обишао фабрике компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Укупно ће у Србији запослити преко 3.000 људи. Извините ако сам открио неку тајну, али срећан сам што то могу да саопштим, то је најважнија вест", поручио је председник Вучић обраћајући се представницима кинеске компаније. Он је нагласио да ће захваљујући новим фабрикама моћи да се уложи више у развој локалне инфраструктуре и да ће оживети цело Подриње. 
 
Председник Вучић је навео и да ће држава наставити да се стара о очувању мира и стабилности јавних финансија, јер онда можемо да очекујемо још много нових фабрика.
 
Лозница,
10. март 2022. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).