tan2019-2-19_114631128_0.jpg

Vesti

19.02.2019. - 18:21

Predsednik Vučić obišao Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije  "Dr Vukan Čupić" i najavio da će biti izdvojeno 263 miliona dinara za izgradnju novog sterilnog bloka, odnosno Odeljenja za transplantaciju koštane srži.

"U cilju daljeg razvoja transplantacije matičnih ćelija hematopoeze kod dece, potrebno je povećati postojeće kapacitete sterilnog bloka u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta. Danas je dogovoreno da Vlada Srbije neophodna sredstva za proširenje uplati ove nedelje", naveo je predsednik  Vučić i istakao da su u Institutu "Dr Vukan Čupić", od osnivanja, urađene 294 transplantacije koštane srži, a da je u Institut do sada uloženo 142 miliona dinara i da će u kompletnu obnovu biti uloženo još oko 20 miliona evra.

"To je ogroman novac, i kao što u Loznici dajemo 30 miliona evra u bolnicu, ulažemo u Valjevu, u novu zgradu Infektivne klinike u Beogradu, u nove kliničke centre. U roku od dve do dve i po godine očekujemo nedvosmisleno vidljivo, na svakom koraku, bukvalno revoluciju u našim zdravstvenim centrima, bolnicama i kliničkim centrima", poručio je predsednik Vučić i dodao da je ponosan na naše lekare koji su obezbedili da ljudi iz sveta dovode decu na lečenje.

"Za državu je važno da dodatno pojačamo mogućnost ostanka naših lekara i sestara, kroz dalje povećanje plata. I to ubrzano. Da ih zamolimo da se i dalje trude i bore za našu decu, kao i do sada", rekao je predsednik Vučić i najavio da će biti zaposlen veći broj lekara i medicinskih sestara u Institutu za majku i dete, ali i drugim zdravstvenim ustanovama.

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Radoje Simić istakao je da je ta ustanova najveća dečja bolnica u ovom delu Evrope, u kojoj se leči najveći broj dece sa malignim bolestima i jedini centar gde se radi transplantacija koštane srži. On je objasnio da bolnica ima sterilni blok kapaciteta četiri kreveta, a  da će se, uz plan i projekat koji je gotov, izgraditi novo Odeljenje za transplantaciju koštane srži, novi sterilni blok sa osam kreveta.

"To nije samo dupliranje kapaciteta već i poboljšanje uslova. Sa tim će nam biti potrebno više lekara i sestara, kako bi se deca ovde uspešno lečila, da ne moraju da idu u inostranstvo", naglasio je direktor Instituta Radoje Simić.

Beograd, 19. februar 2019. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).