tan2019-2-19_114631128_0.jpg

Вести

19.02.2019. - 18:21

Председник Вучић обишао Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић"

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије  "Др Вукан Чупић" и најавио да ће бити издвојено 263 милиона динара за изградњу новог стерилног блока, односно Одељења за трансплантацију коштане сржи.

"У циљу даљег развоја трансплантације матичних ћелија хематопоезе код деце, потребно је повећати постојеће капацитете стерилног блока у Институту за здравствену заштиту мајке и детета. Данас је договорено да Влада Србије неопходна средства за проширење уплати ове недеље", навео је председник  Вучић и истакао да су у Институту "Др Вукан Чупић", од оснивања, урађене 294 трансплантације коштане сржи, а да је у Институт до сада уложено 142 милиона динара и да ће у комплетну обнову бити уложено још око 20 милиона евра.

"То је огроман новац, и као што у Лозници дајемо 30 милиона евра у болницу, улажемо у Ваљеву, у нову зграду Инфективне клинике у Београду, у нове клиничке центре. У року од две до две и по године очекујемо недвосмислено видљиво, на сваком кораку, буквално револуцију у нашим здравственим центрима, болницама и клиничким центрима", поручио је председник Вучић и додао да је поносан на наше лекаре који су обезбедили да људи из света доводе децу на лечење.

"За државу је важно да додатно појачамо могућност останка наших лекара и сестара, кроз даље повећање плата. И то убрзано. Да их замолимо да се и даље труде и боре за нашу децу, као и до сада", рекао је председник Вучић и најавио да ће бити запослен већи број лекара и медицинских сестара у Институту за мајку и дете, али и другим здравственим установама.

Директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије Радоје Симић истакао је да је та установа највећа дечја болница у овом делу Европе, у којој се лечи највећи број деце са малигним болестима и једини центар где се ради трансплантација коштане сржи. Он је објаснио да болница има стерилни блок капацитета четири кревета, а  да ће се, уз план и пројекат који је готов, изградити ново Одељење за трансплантацију коштане сржи, нови стерилни блок са осам кревета.

"То није само дуплирање капацитета већ и побољшање услова. Са тим ће нам бити потребно више лекара и сестара, како би се деца овде успешно лечила, да не морају да иду у иностранство", нагласио је директор Института Радоје Симић.

Београд, 19. фебруар 2019. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).