Predsednik Aleksandar Vučić posetio poplavljena područja

Vesti

11.06.2019. - 14:29

Predsednik Vučić obišao poplavljena područja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi poplavljena područja na teritoriji Krupnja, Lučana, Guče, Kraljeva, Sirče i Trstenika. Meštanima je poručio da je država dužna da im pomogne, i da će to i učiniti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom obilaska mesta u nekoliko opština u kojima su poplave i bujice nedavno pričinile štete građanima, da je veliki posao urađen od 2014. godine na zaštiti od poplava i sada je šteta znatno manja nego što bi bila. 
 
"Za samo pet godina smo napravili ogromnu promenu, čudo, petostruko je Srbija zaštićenija nego što je bila", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Aleksandar Vučić posetio je prvo poplavljeno selo Banjevac kod Krupnja, zaseok Mamići, u kojem se zbog obilnih padavina, izlila reka Bogoštica i uništila zasade malina i dvorišta domaćinstava. Predsednik Vučić je najavio je da će već za tri dana početi gradnja puta od Krupnja do manastira Bogoštica, u dužini od 4,7 kilometara. On  je u razgovoru sa građanima rekao da će put od Krupnja do manastira Bogoštica biti završen za četiri do pet nedelja, kao i da će zajedno sa tim radovima biti urađeno i oko 500 metara puta do škole.
 
  
Predsednik Vučić obišao je danas tokom posete Krupnju i novoizgrađeni most na putu Ljubovija - Krupanj i poručio da će se država, uz lokalne samouprave, truditi da bude dobrih puteva u tom delu zemlje.
 
"Ulagali smo mnogo novca u Krupanj i srećan sam što se vidi koliko je bilo važno da uredimo rečna korita. Moramo još da radimo, sad smo videli gde su nam slabe tačke, da te stvari popravimo i još novca dodamo i sa tim krećemo koliko odmah", poručio je predsednik Vučić.
 
 
U opštini Lučani predsednik Vučić je najpre obišao naselje Đerać i Krstac u kojima su 23 kuće poplavljene. Predsednik Vučić je rekao da je šteta u Lučanima mnogo manja nego 2014, kada su poplave teško pogodile to područje. Predsednik je istakao da su Lučani u međuvremenu zaštićeni, da je fabrika zaštićena, a da je  do izlivanja došlo samo na preostalih 180 metara bedema sa jedne strane Bjelice.
 
Predsednik Vučić je rekao da je država dužna da pomogne narodu i da će to i učiniti. Predsednik je najavio da će Đerać u opštini Lučani u narednih 10 dana dobiti pomoć, kao i da će biti zaštićeno i poslednjih 180 metara bedema, kako se poplave više ne bi ponavljale u tom kraju.
 
"Rešićemo to konačno, jednom za uvek da se Bijelica više ne izliva", naglasio je predsednik Vučić.
 
 
Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Srednjoj školi "Dragačevo" u Guči radionicu i fiskulturnu salu, koje su oštećene tokom poplava i kojima je potrebna rekonstrukcija.  Radnici u radionici su ga upoznali sa tim da je voda u roku od sat vremena poplavila prostoriju, da je porasla za dva metra i da su svi motori uništeni, ali da su đaci evakuisani na vreme.
 
Predsednik Vučić im je zahvalio što su prvo brinuli o deci i najavio da će fiskulturna sala, za čiju je obnovu potrebno 36 miliona dinara, biti gotova do Nove godine, najkasnije do kraja januara.
 
Predsednik Vučić je, u obraćanju nakon obilaska Srednje škole „Dragačevo“, kazao da će oni koji su ostali bez kuća, navodeći da je skoro 20 za rušenje, i 170 poplavljenih, u najkraćem roku biti pružena pomoć.
 
 
Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas i preduzeće "Radijator inženjering" u kraljevačkom naselju Grdica, koje je nedavno pogođeno poplavama i istakao da bi za Kraljevo bila katastrofa da nakon 2014. godine nije urađen protivpoplavni bedem. Kako je predsednik rekao, važno je da se popune i preostale "rupe" u zaštiti od poplava, odnosno da se u potpunosti urede manji, lokalni vodotokovi.
 
Predsednik Vučić je istakao da će za Lučane i Kraljevo biti potrebno oko 1,8 miliona evra za uređivanje korita reka.
 
"Dosta smo uradili, ali moramo i sada sve rupe da zakrpimo, da zaštitimo Kraljevo", podvukao je predsednik. 
 
 
Predsednik Vučić obišao je danas i naselje Sirča kod Kraljeva, koje je pretrpelo najveću štetu od bujičnih poplava i istakao da je izbegnuta katastrofa iz 2014. godine zahvaljujući svemu onome što je od tada urađeno na odbrani od poplava. On je najavio da će do kraja godine biti izgrađena sva 23 mosta na teritoriji Kraljeva, koja su oštećena u poplava početkom juna. 
 
Predsednik Vučić je rekao da je ponosan na Vojsku Srbije što je pritekla u pomoć građanima i postavila pontonski most, kako bi stanovništvo Sirče moglo da prelazi reku.
 
"U Kraljevu je sigurno najveća šteta. Morava je izdržala sve što smo radili oko nje, ali su problem napravili bujični tokovi“, objasnio je predsednik Vučić i dodao da će biti uložen i dodatni novac za utvrđivanje reka u tom delu Srbije.
 
Predsednik Vučić je naveo, kada je reč o novčanoj pomoći građanima koji su najviše ugroženi poplavama,  da je pitanje pravičnosti kome je novac najpotrebniji i da će o tome odlučivati nadležna komisija.
 
 
Predsednik Vučić posetio je naselje Gornji Ribnik u Trsteniku, koje je pretrpelo veliku štetu usled poplava prethodnih dana, kao i poplavljenu kuću porodice Maksić. On je, u razgovoru sa domaćinima, istakao da država ima novac i da će finansijski odmah pomoći oštećene.
 
"Nećete čekati mesecima. Biće jedna komisija koja će izaći, i za koji dan rešavamo sve. Ne možemo da damo preko hleba pogače, ali možemo da damo da bude bolje“, poručio je predsednik Vučić.
 
11. jun 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).