Председник Александар Вучић посетио поплављена подручја

Вести

11.06.2019. - 14:29

Председник Вучић обишао поплављена подручја

Председник Републике Србије Александар Вучић обилази поплављена подручја на територији Крупња, Лучана, Гуче, Краљева, Сирче и Трстеника. Мештанима је поручио да је држава дужна да им помогне, и да ће то и учинити.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, током обиласка места у неколико општина у којима су поплаве и бујице недавно причиниле штете грађанима, да је велики посао урађен од 2014. године на заштити од поплава и сада је штета знатно мања него што би била. 
 
"За само пет година смо направили огромну промену, чудо, петоструко је Србија заштићенија него што је била", рекао је председник Вучић.
 
Председник Александар Вучић посетио је прво поплављено село Бањевац код Крупња, засеок Мамићи, у којем се због обилних падавина, излила река Богоштица и уништила засаде малина и дворишта домаћинстава. Председник Вучић је најавио је да ће већ за три дана почети градња пута од Крупња до манастира Богоштица, у дужини од 4,7 километара. Он  је у разговору са грађанима рекао да ће пут од Крупња до манастира Богоштица бити завршен за четири до пет недеља, као и да ће заједно са тим радовима бити урађено и око 500 метара пута до школе.
 
  
Председник Вучић обишао је данас током посете Крупњу и новоизграђени мост на путу Љубовија - Крупањ и поручио да ће се држава, уз локалне самоуправе, трудити да буде добрих путева у том делу земље.
 
"Улагали смо много новца у Крупањ и срећан сам што се види колико је било важно да уредимо речна корита. Морамо још да радимо, сад смо видели где су нам слабе тачке, да те ствари поправимо и још новца додамо и са тим крећемо колико одмах", поручио је председник Вучић.
 
 
У општини Лучани председник Вучић је најпре обишао насеље Ђераћ и Крстац у којима су 23 куће поплављене. Председник Вучић је рекао да је штета у Лучанима много мања него 2014, када су поплаве тешко погодиле то подручје. Председник је истакао да су Лучани у међувремену заштићени, да је фабрика заштићена, а да је  до изливања дошло само на преосталих 180 метара бедема са једне стране Бјелице.
 
Председник Вучић је рекао да је држава дужна да помогне народу и да ће то и учинити. Председник је најавио да ће Ђераћ у општини Лучани у наредних 10 дана добити помоћ, као и да ће бити заштићено и последњих 180 метара бедема, како се поплаве више не би понављале у том крају.
 
"Решићемо то коначно, једном за увек да се Бијелица више не излива", нагласио је председник Вучић.
 
 
Председник Александар Вучић обишао је данас у Средњој школи "Драгачево" у Гучи радионицу и фискултурну салу, које су оштећене током поплава и којима је потребна реконструкција.  Радници у радионици су га упознали са тим да је вода у року од сат времена поплавила просторију, да је порасла за два метра и да су сви мотори уништени, али да су ђаци евакуисани на време.
 
Председник Вучић им је захвалио што су прво бринули о деци и најавио да ће фискултурна сала, за чију је обнову потребно 36 милиона динара, бити готова до Нове године, најкасније до краја јануара.
 
Председник Вучић је, у обраћању након обиласка Средње школе „Драгачево“, казао да ће они који су остали без кућа, наводећи да је скоро 20 за рушење, и 170 поплављених, у најкраћем року бити пружена помоћ.
 
 
Председник Александар Вучић обишао је данас и предузеће "Радијатор инжењеринг" у краљевачком насељу Грдица, које је недавно погођено поплавама и истакао да би за Краљево била катастрофа да након 2014. године није урађен противпоплавни бедем. Како је председник рекао, важно је да се попуне и преостале "рупе" у заштити од поплава, односно да се у потпуности уреде мањи, локални водотокови.
 
Председник Вучић је истакао да ће за Лучане и Краљево бити потребно око 1,8 милиона евра за уређивање корита река.
 
"Доста смо урадили, али морамо и сада све рупе да закрпимо, да заштитимо Краљево", подвукао је председник. 
 
 
Председник Вучић обишао је данас и насеље Сирча код Краљева, које је претрпело највећу штету од бујичних поплава и истакао да је избегнута катастрофа из 2014. године захваљујући свему ономе што је од тада урађено на одбрани од поплава. Он је најавио да ће до краја године бити изграђена сва 23 моста на територији Краљева, која су оштећена у поплава почетком јуна. 
 
Председник Вучић је рекао да је поносан на Војску Србије што је притекла у помоћ грађанима и поставила понтонски мост, како би становништво Сирче могло да прелази реку.
 
"У Краљеву је сигурно највећа штета. Морава је издржала све што смо радили око ње, али су проблем направили бујични токови“, објаснио је председник Вучић и додао да ће бити уложен и додатни новац за утврђивање река у том делу Србије.
 
Председник Вучић је навео, када је реч о новчаној помоћи грађанима који су највише угрожени поплавама,  да је питање правичности коме је новац најпотребнији и да ће о томе одлучивати надлежна комисија.
 
 
Председник Вучић посетио је насеље Горњи Рибник у Трстенику, које је претрпело велику штету услед поплава претходних дана, као и поплављену кућу породице Максић. Он је, у разговору са домаћинима, истакао да држава има новац и да ће финансијски одмах помоћи оштећене.
 
"Нећете чекати месецима. Биће једна комисија која ће изаћи, и за који дан решавамо све. Не можемо да дамо преко хлеба погаче, али можемо да дамо да буде боље“, поручио је председник Вучић.
 
11. јун 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).