Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Vesti

17.10.2021. - 10:20

Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisanu zgradu jedne od najstarijih škola u Beogradu, Zemunske gimnazije – Velike Realke, koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih prosvetnih ustanova u Srbiji i regionu sa 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa najvišim svetskim standardima. Ukupna vrednost radova na ovom zdanju koje je proglašeno i za spomenik kulture iznosi 489 miliona dinara.

Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

Predsednik je obišao renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu, kao i druge prostorije koje su obnovljene u skladu sa pređašnjim izgledom, pri čemu se strogo vodilo računa da se u najvećoj mogućoj meri očuvaju stil i prvobitni arhitektonski plan.
 
„Zemunska gimnazija je jedan od simbola, ne samo Zemuna, već i Beograda i Srbije. Sve se promenilo, danas izgleda fenomenalno. U Zemunskoj gimnaziji proveo sam divne četiri godine. Srećan sam što je sve temeljno urađeno, da deca i profesori budu zadovoljni“, rekao je predsednik Vučić, koji se u razgovoru sa profesorima prisetio školskih dana i tadašnjeg izgleda gimnazije u kojoj je proveo četiri godine.
 
Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

„Država Srbija je uložila više od 4,5 miliona evra u rekonstrukciju Zemunske gimnazije koja je iznedrila mnogo divnih ljudi koji su zadužili našu zemlju“, rekao je predsednik i dodao da u Srbiji danas u 101 opštini imamo 180 potpuno renovinarih škola, te da je država samo u prosvetne ustanove uložila 200 miliona evra. 
 
Predsednik je posebno naglasio da je ponosan što je Gimnazija dobila i 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka sa 35.000 naslova, kao i stomatološku ordinaciju i razne vrste radionica. 
 
Direktor gimnazije, Miloš Bjelanović, zahvalio je predsedniku na poseti i naglasio da Gimnazija ima 1.300 učenika koji su raspoređeni u 48 odeljenja na četiri smera, kao i da je svim učenicima i profesorima na raspolaganju najsavremenija oprema za nastavu. 
 
Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 
„Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine“, rekao je direktor Bjelanović. 
 
Zemunska gimnazija osnovana je 1858. godine i u njoj je do danas maturiralo preko 40.000 đaka, od kojih su mnogi postali poznati naučnici, diplomate i umetnici. 
 
Zemun, 17. oktobar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).