Председник Вучић обишао реконструисану зграду Земунске гимназије

Вести

17.10.2021. - 10:20

Председник Вучић обишао реконструисану зграду Земунске гимназије

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас реконструисану зграду једне од најстаријих школа у Београду, Земунске гимназије – Велике Реалке, која је после обимне реконструкције постала једна од најмодернијих просветних установа у Србији и региону са 6.500 квадрата опремљених у складу са највишим светским стандардима. Укупна вредност радова на овом здању које је проглашено и за споменик културе износи 489 милиона динара.

Председник Вучић обишао реконструисану зграду Земунске гимназије

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник је обишао реновиране кабинете за хемију и биологију, салу за физичко са дијагностичким здравственим центром, салу за гимнастику, свечану салу, рачунарски центар, зборницу, као и друге просторије које су обновљене у складу са пређашњим изгледом, при чему се строго водило рачуна да се у највећој могућој мери очувају стил и првобитни архитектонски план.
 
„Земунска гимназија је један од симбола, не само Земуна, већ и Београда и Србије. Све се променило, данас изгледа феноменално. У Земунској гимназији провео сам дивне четири године. Срећан сам што је све темељно урађено, да деца и професори буду задовољни“, рекао је председник Вучић, који се у разговору са професорима присетио школских дана и тадашњег изгледа гимназије у којој је провео четири године.
 
Председник Вучић обишао реконструисану зграду Земунске гимназије

Фото Председништво/Димитрије Голл

„Држава Србија је уложила више од 4,5 милиона евра у реконструкцију Земунске гимназије која је изнедрила много дивних људи који су задужили нашу земљу“, рекао је председник и додао да у Србији данас у 101 општини имамо 180 потпуно реновинарих школа, те да је држава само у просветне установе уложила 200 милиона евра. 
 
Председник је посебно нагласио да је поносан што је Гимназија добила и 1.000 квадрата у којима је библиотека са 35.000 наслова, као и стоматолошку ординацију и разне врсте радионица. 
 
Директор гимназије, Милош Бјелановић, захвалио је председнику на посети и нагласио да Гимназија има 1.300 ученика који су распоређени у 48 одељења на четири смера, као и да је свим ученицима и професорима на располагању најсавременија опрема за наставу. 
 
Председник Вучић обишао реконструисану зграду Земунске гимназије

Фото Председништво/Димитрије Голл

 
„Задржане су табле као основно средство за наставу, уз њих су у сваку учионицу додати мултифункционални пројектори, сваки ученички простор имаће паметне табле које професорима омогћавају да на најбољи и најсавременији начин искористе материјал са интернета и тако побољшају квалитет наставе и исходе који ће ученици показати на крају школске године“, рекао је директор Бјелановић. 
 
Земунска гимназија основана је 1858. године и у њој је до данас матурирало преко 40.000 ђака, од којих су многи постали познати научници, дипломате и уметници. 
 
Земун, 17. октобар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).