Predsednik Vučić obišao zgradu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd

Vesti

29.08.2019. - 13:01

Predsednik Vučić obišao zgradu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda, gde je razgovarao sa rukovodstvom te zdravstvene institucije koja godišnje obavi skoro 100.000 intervencija i spasi jedan mali grad.

Predsednik Vučić obišao zgradu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd

Foto Tanjug/ Dimitrije Goll

Tokom posete direktor Hitne pomoći Goran Čolaković upoznao je predsednika Vučića sa detaljima izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje objekta u okviru kompleksa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.
 
Predsednik Vučić je govoreći o edukaciji iz urgentne medicine, ukazao da smo izgubili mnogo ljudi, jer nismo mogli da ukažemo prvu pomoć.
 
"Hvala Vam što vredno radite u ovakvim uslovima, za dve godine siguran sam biće mnogo bolje kada zgrada bude gotova. Urgentna medicina mora da bude uzdignuta na najviši nivo", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je kazao da je važno da zaposleni u Hitnoj medicinskoj pomoći imaju adekvatne uslove za rad, i naglasio da će Beograd, zahvaljujući projektu obnove, nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć po najvišim evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana.
 
"Ne postoji ništa važnije od čuvanja života naših ljudi! Kao što vidite krećemo u izgradnju modernog kompleksa i želim da izrazim zahvalnost kompletnom medicinskom i nemedicinskom osoblju koji se bore za živote naših ljudi. Prioritet je povećanje plata, poboljšanje uslova rada, i to je samo deo sveobuhvatnog napora da razoreno zdravstvo obnovimo i učinimo najmodernijim u ovom delu Evrope. Želimo da sačuvamo našu pamet, našu marljivost i naše ljude i mislim da ćemo u godinama koje dolaze uspeti u tome”, istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić obišao zgradu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd

Tanjug Foto/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao je da u svim oblastima u zdravstvu moraju biti povećane plate, kako bismo zadržali ljude. On je kazao da se ogroman novac troši za zdravstvo, i da je ponosan kada se ulaže u objekte i povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, ali da mu smeta kada vidi da se u zdravstvenim ustanovama ne vodi materijalno računovodstvo.
 
Predsednik Vučić je naveo da je ove godine za retke bolesti izdvojeno 50 miliona evra, a da do pre neku godinu to nije bila stavka u budžetu. Naglasio je i da država pomaže i porodicama bez dece kroz postupke vantelesne oplodnje, te da se danas zahvaljujući tome godišnje rodi 3.500 do 4.000 dece.
 
Predsednik Vučić je najavio da će do kraja godine početi rekonstrukcija Infektivne klinike, a da se rekonstuišu skoro sve zdravstvene ustanove, od Zemunske bolnice, Tiršove, Dedinja, Instituta za majku i dete.
 
Predsednik Vučić obišao zgradu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd

Foto Tanjug/ Dimitrije Goll

 
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da se rekonstrukcija zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda odvija uz pomoć IPA fondova i Grada Beograda, te da bi radovi trebalo da počnu u prvom delu 2020. godine.
 
Sanacija zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda planirana je u tri faze. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograđuje i delom obnavlja, dok je za treći blok – blok C planirana rekonstrukcija.
 
Planirano je da bude dograđeno 6.000 kvadrata, što će sa postojećih 2.000 biti ukupno 8.000 kvadrata.
 
Zgrada Hitne pomoći, od kada je izgrađena šezdesetih godina, nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).