Председник Вучић обишао зграду Градског завода за хитну медицинску помоћ Београд

Вести

29.08.2019. - 13:01

Председник Вучић обишао зграду Градског завода за хитну медицинску помоћ Београд

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас Градски завод за хитну медицинску помоћ Града Београда, где је разговарао са руководством те здравствене институције која годишње обави скоро 100.000 интервенција и спаси један мали град.

Председник Вучић обишао зграду Градског завода за хитну медицинску помоћ Београд

Фото Танјуг/ Димитрије Голл

Током посете директор Хитне помоћи Горан Чолаковић упознао је председника Вучића са детаљима изградње, реконструкције и доградње објекта у оквиру комплекса Градског завода за хитну медицинску помоћ.
 
Председник Вучић је говорећи о едукацији из ургентне медицине, указао да смо изгубили много људи, јер нисмо могли да укажемо прву помоћ.
 
"Хвала Вам што вредно радите у оваквим условима, за две године сигуран сам биће много боље када зграда буде готова. Ургентна медицина мора да буде уздигнута на највиши ниво", рекао је председник.
 
Председник Вучић је казао да је важно да запослени у Хитној медицинској помоћи имају адекватне услове за рад, и нагласио да ће Београд, захваљујући пројекту обнове, након 60 година добити Хитну помоћ по највишим европским стандардима, која ће моћи да одговори свим потребама грађана.
 
"Не постоји ништа важније од чувања живота наших људи! Као што видите крећемо у изградњу модерног комплекса и желим да изразим захвалност комплетном медицинском и немедицинском особљу који се боре за животе наших људи. Приоритет је повећање плата, побољшање услова рада, и то је само део свеобухватног напора да разорено здравство обновимо и учинимо најмодернијим у овом делу Европе. Желимо да сачувамо нашу памет, нашу марљивост и наше људе и мислим да ћемо у годинама које долазе успети у томе”, истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић обишао зграду Градског завода за хитну медицинску помоћ Београд

Танјуг Фото/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао је да у свим областима у здравству морају бити повећане плате, како бисмо задржали људе. Он је казао да се огроман новац троши за здравство, и да је поносан када се улаже у објекте и повећање плата запосленима у здравству, али да му смета када види да се у здравственим установама не води материјално рачуноводство.
 
Председник Вучић је навео да је ове године за ретке болести издвојено 50 милиона евра, а да до пре неку годину то није била ставка у буџету. Нагласио је и да држава помаже и породицама без деце кроз поступке вантелесне оплодње, те да се данас захваљујући томе годишње роди 3.500 до 4.000 деце.
 
Председник Вучић је најавио да ће до краја године почети реконструкција Инфективне клинике, а да се реконстуишу скоро све здравствене установе, од Земунске болнице, Тиршове, Дедиња, Института за мајку и дете.
 
Председник Вучић обишао зграду Градског завода за хитну медицинску помоћ Београд

Фото Танјуг/ Димитрије Голл

 
Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да се реконструкција зграде Градског завода за хитну медицинску помоћ Града Београда одвија уз помоћ ИПА фондова и Града Београда, те да би радови требало да почну у првом делу 2020. године.
 
Санација зграде Градског завода за хитну медицинску помоћ Града Београда планирана је у три фазе. У првој фази биће изграђен потпуно нови блок А, блок Б се делом дограђује и делом обнавља, док је за трећи блок – блок Ц планирана реконструкција.
 
Планирано је да буде дограђено 6.000 квадрата, што ће са постојећих 2.000 бити укупно 8.000 квадрата.
 
Зграда Хитне помоћи, од када је изграђена шездесетих година, никада није била реконструисана, а број становника у престоници вишеструко је порастао.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).