Predsednik Vučić posetio Gornje Nedeljice

Vesti

04.12.2021. - 21:07

Predsednik Vučić posetio Gornje Nedeljice

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Gornje Nedeljice, teritoriju grada Loznice, gde je razgovarao sa svim zainteresovanim građanima sa područja 12 sela Jadarskog kraja u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto.

Predsednik Vučić je na putu ka selu Gornje Nedeljice razgovarao sa meštanima sela Korenita u opštini Loznica. 
 
"Ovde smo izgradili novi put u dužini od 2,5 kilometara. Uložili smo u Krupanj i Loznicu, u obnovu infrastrukture 1,6 milijardi. Korenita je ključno mesto koje spaja Loznicu i Krupanj, važno mesto, mesto spajanja, raskrsnica u srcu Jadra", rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić posetio Gornje Nedeljice

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Nisam došao da držim bilo kakve govore, već da pričam sa meštanima o problemima i vidimo da li možemo da ih rešimo“, poručio je predsednik Vučić u Gornjim Nedeljicama i dodao da mu je drago što vidi ljude iz 12 sela i da želi da čuje svaku njihovu primedbu i brigu. 
 
"Za neku ćemo pronaći odgovor, za neku ne. Važno je da razgovaramo i pokušamo da rešavamo. Moj posao je da budem ovde zbog vas. Hvala što ste došli, zajednički ćemo sigurno bar deo problema rešiti", zaključio je predsednik u obraćanju pred sastanak sa građanima i podsetio da je pozvao i one koji su uvek bili najglasniji u protestu da dođu na ovaj razgovor, a da je njihov izbor hoće li. On je posetio i crkvu u Gornjim Nedeljicama, gde su ga dočekali sveštenici šabačke eparhije. 
 
Predsednik Vučić posetio Gornje Nedeljice

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 
Meštani iz mesne zajednice Simino brdo, u selu Draginac, požalili su se na probleme sa strujom, vodom, putevima, ali i istakli da ih brine rudnik. Na nedostajuće puteve predsedniku su se požalili meštani sela Dvorska, posebno uz molbu da se uradi šest kilometara puta, širine tri metra. Brojna pitanja meštana su se odnosila i na izgradnju puteva u zaseocima, problemima sa niskonaponskom mrežom, isplati zarada neisplaćenih iz 2004. godine. Takođe, meštani su predsedniku iznosili probleme nezaposlenih članova porodice, nadoknade štete na objektima oštećenim tokom poplava 2014. godine, mogućnost zaštite od mogućih poplava, pre svega izlivanja Drine, uz zahvalnost što je došao u njihov kraj. Jedan od meštana Gornjih Nedeljica rekao je da bi bio najsrećniji kada bi država Srbija uložila u rudnik, a ne da se daje stranoj kompaniji. 
 
„Najveći problem su planovi Rio Tinta u vezi sa deponijom ili odlagalištem jalovine, koju ta kompanija želi da napravi na području Jadra, između dve reke, u dolini koja je sklona poplavama, kao i to što Rio Tinto radi netransparentno pa meštani ne dobijaju informacije. Problem je stalna promena u planovima Rio Tinta. Deponija je planirana u Štavicama, na 15 kilometara od Gornjih Nedeljica, a iznenada su to promenili i pozvali da nas obaveste da žele da je instaliraju u dolini Jadra“, rekli su građani jadarskih sela predsedniku Vučiću i upozorili da je dolina sklona sezonskim poplavama, te bi instaliranje deponija u dolini dovelo do toga da voda dođe do sela do kojih nikada nije dolazila. 
 
Predsednik Vučić posetio Gornje Nedeljice

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Problem je i hemijski sastav jalovine i nusproizvodi prerade. U dolini Jadra imamo 22 sela koja će biti uništena. Sada je bitno da stanete iza nas, mi nemamo rezervnu zemlju.  Molimo Vas da se zauzmete da se rešavaju ti problemi", rekli su meštani predsedniku Vučiću. 
 
Predsednik Vučić je zaključio da građani najviše strahuju zbog deponije, koja se pravi između Jadra i Korenite. 
 
"Ja mogu da obećam, razgovaraćemo i videti ugovorne obaveze prema Rio Tintu. Tražićemo od kompanije da se jalovište skloni. Ne može da se računa samo na profit, već i na zdravlje ljudi, njihov ostanak. Zemlju vam ne uzima država. Zemlju ste prodavali vi, privatnoj kompaniji Rio Tinto i država tu nikoga nije oštetila. Za to država nije odgovorna", rekao je predsednik Vučić i najavio da će predložiti Vladi osnivanje fonda u koji bi odmah bilo izdvojeno 10 miliona evra za smanjenje zagađenosti životne sredine, čijim novcem bi većinski upravljali građani ovog područja. 
 
"Predložiću formiranje jednog zelenog fonda za Zapadnu Srbiju, za deo Mačvanskog, Kolubarskog i dela Zlatiborskog okruga", naveo je predsednik Vučić. 
 
 
Gornje Nedeljice, 
04. decembar 2021. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).