Председник Вучић посетио Горње Недељице

Вести

04.12.2021. - 21:07

Председник Вучић посетио Горње Недељице

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас Горње Недељице, територију града Лознице, где је разговарао са свим заинтересованим грађанима са подручја 12 села Јадарског краја у којима постоји највиши степен забринутости због истраживања која врши компанија Rio Tinto.

Председник Вучић је на путу ка селу Горње Недељице разговарао са мештанима села Коренита у општини Лозница. 
 
"Овде смо изградили нови пут у дужини од 2,5 километара. Уложили смо у Крупањ и Лозницу, у обнову инфраструктуре 1,6 милијарди. Коренита је кључно место које спаја Лозницу и Крупањ, важно место, место спајања, раскрсница у срцу Јадра", рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић посетио Горње Недељице

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Нисам дошао да држим било какве говоре, већ да причам са мештанима о проблемима и видимо да ли можемо да их решимо“, поручио је председник Вучић у Горњим Недељицама и додао да му је драго што види људе из 12 села и да жели да чује сваку њихову примедбу и бригу. 
 
"За неку ћемо пронаћи одговор, за неку не. Важно је да разговарамо и покушамо да решавамо. Мој посао је да будем овде због вас. Хвала што сте дошли, заједнички ћемо сигурно бар део проблема решити", закључио је председник у обраћању пред састанак са грађанима и подсетио да је позвао и оне који су увек били најгласнији у протесту да дођу на овај разговор, а да је њихов избор хоће ли. Он је посетио и цркву у Горњим Недељицама, где су га дочекали свештеници шабачке епархије. 
 
Председник Вучић посетио Горње Недељице

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
 
Мештани из месне заједнице Симино брдо, у селу Драгинац, пожалили су се на проблеме са струјом, водом, путевима, али и истакли да их брине рудник. На недостајуће путеве председнику су се пожалили мештани села Дворска, посебно уз молбу да се уради шест километара пута, ширине три метра. Бројна питања мештана су се односила и на изградњу путева у засеоцима, проблемима са нисконапонском мрежом, исплати зарада неисплаћених из 2004. године. Такође, мештани су председнику износили проблеме незапослених чланова породице, надокнаде штете на објектима оштећеним током поплава 2014. године, могућност заштите од могућих поплава, пре свега изливања Дрине, уз захвалност што је дошао у њихов крај. Један од мештана Горњих Недељица рекао је да би био најсрећнији када би држава Србија уложила у рудник, а не да се даје страној компанији. 
 
„Највећи проблем су планови Rio Tinta у вези са депонијом или одлагалиштем јаловине, коју та компанија жели да направи на подручју Јадра, између две реке, у долини која је склона поплавама, као и то што Rio Tinto ради нетранспарентно па мештани не добијају информације. Проблем је стална промена у плановима Rio Tinta. Депонија је планирана у Штавицама, на 15 километара од Горњих Недељица, а изненада су то променили и позвали да нас обавесте да желе да је инсталирају у долини Јадра“, рекли су грађани јадарских села председнику Вучићу и упозорили да је долина склона сезонским поплавама, те би инсталирање депонија у долини довело до тога да вода дође до села до којих никада није долазила. 
 
Председник Вучић посетио Горње Недељице

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Проблем је и хемијски састав јаловине и нуспроизводи прераде. У долини Јадра имамо 22 села која ће бити уништена. Сада је битно да станете иза нас, ми немамо резервну земљу.  Молимo Вас да се заузмете да се решавају ти проблеми", рекли су мештани председнику Вучићу. 
 
Председник Вучић је закључио да грађани највише страхују због депоније, која се прави између Јадра и Корените. 
 
"Ја могу да обећам, разговараћемо и видети уговорне обавезе према Rio Tintu. Тражићемо од компаније да се јаловиште склони. Не може да се рачуна само на профит, већ и на здравље људи, њихов останак. Земљу вам не узима држава. Земљу сте продавали ви, приватној компанији Rio Tinto и држава ту никога није оштетила. За то држава није одговорна", рекао је председник Вучић и најавио да ће предложити Влади оснивање фонда у који би одмах било издвојено 10 милиона евра за смањење загађености животне средине, чијим новцем би већински управљали грађани овог подручја. 
 
"Предложићу формирање једног зеленог фонда за Западну Србију, за део Мачванског, Колубарског и дела Златиборског округа", навео је председник Вучић. 
 
 
Горње Недељице, 
04. децембар 2021. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).