Predsednik Vučić posetio Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji

Vesti

17.09.2019. - 13:33

Predsednik Vučić posetio Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, da će se truditi da država ulaže što više na Kosovo i Metohiju, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

Predsednik Vučić posetio Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik je rekao da je spreman da razgovara o zakonu kojim bi se sistemski rešio položaj porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, ali je istakao da to rešenje mora biti postavljeno na racionalnim osnovama i bez "skrivanja iza patriotizma".
 
Predsednik Vučić je rekao da mora biti jasno da se uvek, kada se govori o takvoj vrsti zakona, zapravo radi i o većim izdvajanjima iz budžeta.
 
"Da ne bude skrivalica iza patriotizma - kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo, sve mora da bude postavljeno na racionalnim osnovama", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je rekao i da je dobra vest što su pronađeni ostaci tela sedam ubijenih osoba, dvoje iz porodice Petrović i petoro iz porodice Šutaković, nedaleko od Đakovice.
 
"Takva vest mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i nealbanaca sa prostora KiM, ali i za brojne nestale Albance, ukupno 1.653 na KiM", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić istakao je da je država spremna da pomogne udruženju i po tom pitanju, ističući da je brojne podatke dobila upravo od njega, jer država Srbija ni 1999. ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo.
 
Predsednik podseća da još ne postoji zvaničan spisak pobijenih i nestalih na KiM.
 
"Verujem da ćemo i taj težak posao umeti i uspeti da završimo", rekao je predsednik Vučić.
 
On je dodao i da se divi ljudima u Udruženju koji se bore da sećanje na kosmetske žrtve, junake i civile opstane, ističući da moramo da pokazujemo ne samo pijetet, nego i da negujemo kulturu sećanja, umesto kulture zaborava.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).