Predsednik Vučić predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Vesti

10.09.2022. - 16:41

Predsednik Vučić predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj su razmatrani situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.

Predsednik Vučić predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je sinoć u razgovoru sa izaslanicima nemačkog kancelara Šolca i francuskog predsednika Makrona dobio predlog nove armature razgovora i pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešenja problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja na Kosovu i Metohiji. On je naglasio da je Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog, kako je rekao, neprincipijelnog ponašanja u prošlosti.  
 
"Predsednik Putin je, kažu sa Zapada, podigao zavesu i sada ostaje da se svi izjasne sa koje su strane - tamo gde ekonomija nestaje i ne postoji ili sa strane uspeha, gde su oni", dodao je predsednik i preneo da je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, kao i savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuela Bona i Jensa Pletnera, upozorio na to da od 19. ili 20. septembra 2021. godine niču nelegalne baze takozvane kosovske policije na severu Kosova i Metohije. 
 
Predsednik Vučić predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Tanjug / Tara Radovanović

 
"Privatna firma iz Prištine na severu, kod Zubinog Potoka, uzurpirala je privatne parcele Srba. Banditizam i divljaštvo Prištine nema kraja. Regionalnu policiju na severu ne obaveštavaju, gradonačelnike četiri opštine ne konsultuju, objavljuju da patroliraju Gazivodama koje su većinom u opštini Zubin Potok. Ne postoji pravna norma koju nisu pogazili", naveo je predsednik Vučić i naglasio da Zapad želi da sporazum sa Prištinom bude postignut što pre, a on bi, prema njima, bio priznanje svega onoga što oni smatraju da je realnost. Takođe, on je dodao da je činjenica da će Sjedinjene Američke Države uputiti novu tranšu vojne pomoći za "odbranu od ruske agresije" koju će, između ostalog, dobiti i zemlje regiona i, kako se navodi, takozvano Kosovo, a na tom spisku jedino nema Srbije. 
 
"Šalju pomoć Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, i tzv. Kosovu. Pa se sada pitam, šta će nama posle toga da govore i da traže, i Amerikanci, i svi iz okruženja. Moja poruka međunarodnim predstavnicima je da srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava. Gotovo sam siguran da će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija pretvoriti u tiradu o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine. Biće mi zanimljivo, biće celom svetu zanimljivo, kako će da reaguju kada ja budem govorio o teritorijalnom integritetu Srbije. Mi nemamo drugog izbora, borićemo se za poštovanje međunarodnog prava i bićemo uz svoj narod“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Tanjug / Tara Radovanović

 
Predsednik se osvrnuo i na održavanje Evroprajda 2022 i rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova dati svoju procenu 96 sati pre održavanja manifestacije. 
 
"Zabrinuti smo za bezbednost i težinu situacije u kojoj se zemlja nalazi. Ne razumem neodgovornost svih onih koji su od jedne gotovo nevažne teme, ili važne teme za deo našeg društva, napravili krstaški rat. Hoću javno ironično da zahvalim svim velikim junacima koji ne čekaju u redu ni na Jarinju ni na Brnjaku, ali zato čekaju u parkovima po Beogradu da se iživljavaju nad onima koji su slabiji od njih“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Tanjug / Tara Radovanović

 
Predsednik je ponovio da nas čekaju teška jesen i teška zima, te da će država izaći sa predlogom za smanjenje potrošnje električne energije. 
 
"Želimo da podstaknemo ljude da štede i da zarade. Ako štediš, zaradiš novac. To će biti mereno u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine. Ne možemo da pronađemo drugi parametar. Idemo mesec na mesec iz prethodne godine da merimo potrošnju. Predlog će biti da svi oni koji smanje potrošnju između 5 i 20 odsto dobiju popust od dodatnih 10 odsto na račun. Ja ću tražiti da taj popust bude dodatnih 15 odsto. Onima koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto, mi ćemo, kao država, dati još 20 odsto popusta", objasnio je predsednik. On je istakao i da je država obezbedila više od dva meseca urednog snabdevanja Srbije gasom. 
 
Predsednik Vučić je izjavio i da stopa nezaposlenosti u drugom kavrtalu iznosi svega 8,9 odsto što je, kako je istakao, najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije. 
 
Beograd,
10. septembar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).