Председник Вучић председавао седницом Савета за националну безбедност

Вести

10.09.2022. - 16:41

Председник Вучић председавао седницом Савета за националну безбедност

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је данас седницом Савета за националну безбедност, на којој су разматрани ситуација на Косову и Метохији, одржавање Европрајда 2022 и сајбер безбедност у енергетском сектору.

Председник Вучић председавао седницом Савета за националну безбедност

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да је синоћ у разговору са изасланицима немачког канцелара Шолца и француског председника Макрона добио предлог нове арматуре разговора и преговора у Бриселу који би требало да доведу до скорог, а коначног решења проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на Косову и Метохији. Он је нагласио да је Србија постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости.  
 
"Председник Путин је, кажу са Запада, подигао завесу и сада остаје да се сви изјасне са које су стране - тамо где економија нестаје и не постоји или са стране успеха, где су они", додао је председник и пренео да је специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака, као и саветнике за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануела Бона и Јенса Плетнера, упозорио на то да од 19. или 20. септембра 2021. године ничу нелегалне базе такозване косовске полиције на северу Косова и Метохије. 
 
Председник Вучић председавао седницом Савета за националну безбедност

Фото: Танјуг / Тара Радовановић

 
"Приватна фирма из Приштине на северу, код Зубиног Потока, узурпирала је приватне парцеле Срба. Бандитизам и дивљаштво Приштине нема краја. Регионалну полицију на северу не обавештавају, градоначелнике четири општине не консултују, објављују да патролирају Газиводама које су већином у општини Зубин Поток. Не постоји правна норма коју нису погазили", навео је председник Вучић и нагласио да Запад жели да споразум са Приштином буде постигнут што пре, а он би, према њима, био признање свега онога што они сматрају да је реалност. Такође, он је додао да је чињеница да ће Сједињене Америчке Државе упутити нову траншу војне помоћи за "одбрану од руске агресије" коју ће, између осталог, добити и земље региона и, како се наводи, такозвано Косово, а на том списку једино нема Србије. 
 
"Шаљу помоћ Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама после тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења. Моја порука међународним представницима је да српски народ жели поштовање међународног права. Готово сам сигуран да ће се Генерална скупштина Уједињених нација претворити у тираду о заштити територијалног интегритета Украјине. Биће ми занимљиво, биће целом свету занимљиво, како ће да реагују када ја будем говорио о територијалном интегритету Србије. Ми немамо другог избора, борићемо се за поштовање међународног права и бићемо уз свој народ“, поручио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић председавао седницом Савета за националну безбедност

Фото: Танјуг / Тара Радовановић

 
Председник се осврнуо и на одржавање Европрајда 2022 и рекао да ће Министарство унутрашњих послова дати своју процену 96 сати пре одржавања манифестације. 
 
"Забринути смо за безбедност и тежину ситуације у којој се земља налази. Не разумем неодговорност свих оних који су од једне готово неважне теме, или важне теме за део нашег друштва, направили крсташки рат. Хоћу јавно иронично да захвалим свим великим јунацима који не чекају у реду ни на Јарињу ни на Брњаку, али зато чекају у парковима по Београду да се иживљавају над онима који су слабији од њих“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић председавао седницом Савета за националну безбедност

Фото: Танјуг / Тара Радовановић

 
Председник је поновио да нас чекају тешка јесен и тешка зима, те да ће држава изаћи са предлогом за смањење потрошње електричне енергије. 
 
"Желимо да подстакнемо људе да штеде и да зараде. Ако штедиш, зарадиш новац. То ће бити мерено у складу са потрошеном енергијом у истом месецу претходне године. Не можемо да пронађемо други параметар. Идемо месец на месец из претходне године да меримо потрошњу. Предлог ће бити да сви они који смање потрошњу између 5 и 20 одсто добију попуст од додатних 10 одсто на рачун. Ја ћу тражити да тај попуст буде додатних 15 одсто. Онима који смање потрошњу између 20 и 30 одсто, ми ћемо, као држава, дати још 20 одсто попуста", објаснио је председник. Он је истакао и да је држава обезбедила више од два месеца уредног снабдевања Србије гасом. 
 
Председник Вучић је изјавио и да стопа незапослености у другом каврталу износи свега 8,9 одсто што је, како је истакао, најнижа стопа незапослености у историји Србије. 
 
Београд,
10. септембар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).