Predsednik Vučić primio prvu generaciju polaznika programa "Barvalipe – Romi u javnoj upravi Republike Srbije"

Vesti

04.07.2022. - 14:19

Predsednik Vučić primio prvu generaciju polaznika programa "Barvalipe – Romi u javnoj upravi Republike Srbije"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je prvu generaciju polaznika programa Barvalipe – Romi u javnoj upravi Republike Srbije i poručio im da veruje u njihovu snagu i snagu srpskog društva, jer smo potrebni jedni drugima, i da samo zajedno možemo da napredujemo u budućnosti.

Predsednik Vučić primio prvu generaciju polaznika programa

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je podsetio da su reditelji Emil Lotjanu i Emir Kusturica u svojim filmovima estetski tretirali Rome kao globalnu aristokratiju, jer, kako je rekao, ista nit plemenitog držanja spaja Rome o kojima pevaju Lorka, Gorki i Puškin, piše Viktor Igo ili De Servantes. 
 
„Svi smo slušali operu Karmen Žorža Bizea, dok je čuveni Džimi Hendriks kroz ime svog trija dao posvetu najboljim muzičarima koje je znao, Romima. Našoj Srbiji proviđenje je darivalo mnoge fantastične ljude, od Šabana Bajramovića, Orfeja srpske muzičke scene, do Bajrama Baje Saitovića Lukina, evropskog prvaka u pisanju romske poezije, profesora filozofije i savetnika za romska pitanja u Kancelariji za ljudska i manjinska prava. Verujem u vašu snagu, u snagu srpskog društva, da razume koliko smo jedni drugima potrebni, jer danas naša budućnost dobrim delom zavisi od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo. 12,5 odsto vas predstavlja radnu snagu ove zemlje. Vi ste ti koji nam pomažu da dovedemo investitore, da zabeležimo rast u Evropi i da budemo najbolji. Naš je izbor da budete srećni u svojoj zemlji, u svojoj Srbiji, koju volite jednako kao i mi, i koja ništa manje ne pripada vama, nego nama koji pripadamo nekim drugim narodima", rekao je predsednik Vučić i izrazio uverenje da će njihova dostignuća u budućnosti značiti i da dobiju mesto u administraciji Srbije, gradova i sredina iz kojih dolaze. On je istakao da Srbija mora u potpunosti da bude inkluzivno društvo i njihov dom, u kome imaju ista prava i obaveze kao i svi njeni građani. 
 
Predsednik Vučić primio prvu generaciju polaznika programa

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Program Barvalipe mali je dokaz naše, ali više je dokaz vaše, i cele romske populacije, posvećenosti obrazovanju za rad u organima uprave Srbije. Ovo što danas činimo je još jedan doprinos boljem razumevanju i tome da ne vidimo razliku između nas. Sve ono što možemo mi, možete i vi. Zapravo, ja se sve vreme pogrešno izražavam, jer ne postojimo mi i vi. Želim vam mnogo uspeha, da vaši roditelji budu ponosni, da ostvarite najbolju budućnost za vašu decu. Želim vam uspeh u radu i karijeri", poručio je predsednik Vučić. 
 
Program Barvalipe otvoren je prošle godine u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije, a namenjen je pripadnicima romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u javnoj upravi, sa ciljem unapređenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave. 
 
Beograd,
04. jul 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).