Председник Вучић примио прву генерацију полазника програма "Барвалипе – Роми у јавној управи Републике Србије"

Вести

04.07.2022. - 14:19

Председник Вучић примио прву генерацију полазника програма "Барвалипе – Роми у јавној управи Републике Србије"

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је прву генерацију полазника програма Барвалипе – Роми у јавној управи Републике Србије и поручио им да верује у њихову снагу и снагу српског друштва, јер смо потребни једни другима, и да само заједно можемо да напредујемо у будућности.

Председник Вучић примио прву генерацију полазника програма

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је подсетио да су редитељи Емил Лотјану и Емир Кустурица у својим филмовима естетски третирали Роме као глобалну аристократију, јер, како је рекао, иста нит племенитог држања спаја Роме о којима певају Лорка, Горки и Пушкин, пише Виктор Иго или Де Сервантес. 
 
„Сви смо слушали оперу Кармен Жоржа Бизеа, док је чувени Џими Хендрикс кроз име свог трија дао посвету најбољим музичарима које је знао, Ромима. Нашој Србији провиђење је даривало многе фантастичне људе, од Шабана Бајрамовића, Орфеја српске музичке сцене, до Бајрама Баје Саитовића Лукина, европског првака у писању ромске поезије, професора филозофије и саветника за ромска питања у Канцеларији за људска и мањинска права. Верујем у вашу снагу, у снагу српског друштва, да разуме колико смо једни другима потребни, јер данас наша будућност добрим делом зависи од тога колико ћемо заједнички успети да радимо. 12,5 одсто вас представља радну снагу ове земље. Ви сте ти који нам помажу да доведемо инвеститоре, да забележимо раст у Европи и да будемо најбољи. Наш је избор да будете срећни у својој земљи, у својој Србији, коју волите једнако као и ми, и која ништа мање не припада вама, него нама који припадамо неким другим народима", рекао је председник Вучић и изразио уверење да ће њихова достигнућа у будућности значити и да добију место у администрацији Србије, градова и средина из којих долазе. Он је истакао да Србија мора у потпуности да буде инклузивно друштво и њихов дом, у коме имају иста права и обавезе као и сви њени грађани. 
 
Председник Вучић примио прву генерацију полазника програма

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Програм Барвалипе мали је доказ наше, али више је доказ ваше, и целе ромске популације, посвећености образовању за рад у органима управе Србије. Ово што данас чинимо је још један допринос бољем разумевању и томе да не видимо разлику између нас. Све оно што можемо ми, можете и ви. Заправо, ја се све време погрешно изражавам, јер не постојимо ми и ви. Желим вам много успеха, да ваши родитељи буду поносни, да остварите најбољу будућност за вашу децу. Желим вам успех у раду и каријери", поручио је председник Вучић. 
 
Програм Барвалипе отворен је прошле године у Националној академији за јавну управу Србије, а намењен је припадницима ромске популације са стеченим високим образовањем, који нису запослени у јавној управи, са циљем унапређења њихове професионалне компетенције за рад у органима управе. 
 
Београд,
04. јул 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).