Predsednik Vučić prisustvovao dolasku prvog teretnog Voza iz Kine u Srbiju

Vesti

24.10.2019. - 14:44

Predsednik Vučić prisustvovao dolasku prvog teretnog voza iz Kine u Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Ćen Keming prisustvovali su danas dolasku prvog teretnog voza iz Kine u Srbiju. Teretni voz kineske kompanije "China Railway Express", sa više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, stigao je na železničku stanicu Novi Beograd.

Predsednik Vučić prisustvovao dolasku prvog teretnog Voza iz Kine u Srbiju

Foto Tanjug/ Rade Prelić

 
Predsednik Vučić rekao je da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predviđenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta.
 
On je dodao da će brza pruga do Subotice biti gotova do kraja 2022. godine, te da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom kako bi i oni ubrzali radove sa svoje strane.
 
Predsednik Vučić je istakao da će se od Beograda do Budimpešte stizati za samo 2,4 sati, zbog čega će do Beča moći da se stigne za 4,5 sata, što je bolje nego da se putuje avionom zbog vremena koje se potroši na aerodromima.
 
„To će biti perfektna veza sa Evropom“, istakao je predsednik Vučić i primetio da Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već odredište.
 
"Ovo su važni dani za nas, jer gotovo 40 godina skoro niko nije koristio vozove u putničkom i kargo saobraćaju. Mislim da ćemo uspeti na velika vrata da vratimo železnički saobraćaj u našu zemlju. Zahvalan sam našim kineskim prijateljima koji sa velikom pažnjom rade na ovom projektu, kojim pokazujemo da možemo sebe da menjamo. Prenesite iskrene pozdrave naroda Srbije predsedniku NR Kine Si Đinpingu. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine", poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić prisustvovao dolasku prvog teretnog Voza iz Kine u Srbiju

Foto Tanjug/ Rade Prelić

Predsednik Vučić dodao je da je kineski voz pošao iz Kine 24. septembra i prešao 10.500 km dug put i doneo najsavremeniju opremu za prugu velikih brzina u Srbiji koja ispunjava i prevazilazi sve evropske standarde i poseduje sve sertifikate za pruge velike brzine.
 
On se zahvalio kineskoj železnici što spajaju brzom prugom Beograd i Budimpeštu, jer ćemo tako biti dobro povezani sa centralnom i zapadnom Evropom.
 
"Tako pokazujemo i šta sve možemo", naglasio je predsednik Vučić i istakao da je Beograd sada grad kranova i da se glavni grad kao i cela zemlja ubrzano razvija.
 
Predsednik Vučić napomenuo je da je 1837. godine knez Miloš predložio izgradnju pruge kroz Srbiju prema Austrougarskoj, ali da su i tada Srbi imali neverovatan talenat da odbijaju svaki napredak, pa je prvu prugu od 12 kilometara uskog koloseka izgradio stranac 1880. godine koji je upravljao rudnikom u Majdanpeku i da je tek nešto kasnije puštena u saobraćaj prva pruga Beograd - Niš 1884. godine.
 
On je podsetio da je 2011. voz išao sporije od Beograda do Novog Sada nego pre 100 godina, što pokazuje kolika je tada bila nebriga države.
 
Predsednik Vučić prisustvovao dolasku prvog teretnog Voza iz Kine u Srbiju

Foto Tanjug/ Rade Prelić

 
"Moja ideja je bila da Srbiju premrežimo svim modernim komunikacijama, putevima, železnicom, internetom i da Srbija uđe u red razvijenih ekonomija sa rešenim infrastrukturnim pitanjima", naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić još jednom je podvukao da Srbija ne bi uspela da sve to uradi bez pomoći predsednika Kine Si Đinpinga koji je veliki prijatelj naše zemlje, zbog čega kineske kompanije grade u svim delovima Srbije i zamolio zamenika ministra trgovine Kine Ćen Keminga da prenese predsedniku Siju najiskrenije pozdrave od njega i srpskog naroda i istakao da uvek govori iskreno u svetskoj politici o Kini.
 
Zamenik ministra trgovine Kine Ćen Keming kazao je da Srbija i Kina neguju čelično prijateljstvo i zajednički podnose sve nedaće, a današnji dolazak teretnog voza "China Railway Express" dokaz je duge istorije prijateljstva koje povezuje dve zemlje.
 
"Naše dve zemlje se oslanjaju jedna na drugu, to su čelični prijatelji koji zajedno snose sve nedaće. Srbija je prva zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je sa Kinom uspostavila svestrane strateške odnose partnerstva", rekao je Keming.
 
Predsednik Vučić prisustvovao dolasku prvog teretnog Voza iz Kine u Srbiju

Foto Tanjug/ Rade Prelić

On je naglasio da uz dogovore i zajedničko zalaganje predsednika Vučića i predsednika Sija se unapređuje izgradnja Inicijative „Pojas i put“ i podstiče dublji razvoj saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
 
"Bilateralna trgovina se ubrzano povećava, postignuti su rezultati u svim oblastima, a posebno u oblasti infrastrukture", rekao je Keming.
 
Zamenik ministra trgovine NR Kine Keming je podsetio da je na Drugom samitu na visokom nivou u okviru Inicijative „Pojas i put“ predsednik Si rekao da treba zajednički izgraditi „Pojas i put“ visokog kvaliteta gde će akcenat biti na uzajamnom povezivanju i poboljšanju infrastrukturnih veza.
 
"Pruga Beograd-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative „Pojas i put“. To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje", naglasio je Keming.
 
On je objasnio da "China Railway Express" povezuje sve zemlje duž Puta i da je istovremeno "most prijateljstva" koji povezuje narod Kine sa narodima svih zemalja koje se nalaze u okviru Inicijative „Pojas i put“.
 
"Pre mesec dana ovaj voz je krenuo iz Konfučijeve postojbine, provincije Šandong, a danas je prispeo u Beograd pun materijala i opreme za prugu Beograd - Budimpešta. To je signal za ubrzanje srpske deonice", rekao je Keming.
 
Zamenik ministra trgovine NR Kine Ćen Keming je poželeo uspešnu izgradnju pruge, još bolju saradnju Kine i Srbije u oblasti trgovine, a obraćanje je završio porukom: "Neka živi prijateljstvo Kine i Srbije."
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).