Председник Вучић присуствовао доласку првог теретног Воза из Кине у Србију

Вести

24.10.2019. - 14:44

Председник Вучић присуствовао доласку првог теретног воза из Кине у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић и заменик министра трговине Народне Републике Кине Ћен Кеминг присуствовали су данас доласку првог теретног воза из Кине у Србију. Теретни воз кинеске компаније "China Railway Express", са више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге кроз Србију, стигао је на железничку станицу Нови Београд.

Председник Вучић присуствовао доласку првог теретног Воза из Кине у Србију

Фото Танјуг/ Раде Прелић

 
Председник Вучић рекао је да ће се крајем 2021. године, уколико посао буде завршен у предвиђеном року, од Београда до Новог Сада возом путовати 30 минута.
 
Он је додао да ће брза пруга до Суботице бити готова до краја 2022. године, те да ће разговарати са премијером Мађарске Виктором Орбаном како би и они убрзали радове са своје стране.
 
Председник Вучић је истакао да ће се од Београда до Будимпеште стизати за само 2,4 сати, због чега ће до Беча моћи да се стигне за 4,5 сата, што је боље него да се путује авионом због времена које се потроши на аеродромима.
 
„То ће бити перфектна веза са Европом“, истакао је председник Вучић и приметио да Србија више није успутна станица за кинеске возове, већ одредиште.
 
"Ово су важни дани за нас, јер готово 40 година скоро нико није користио возове у путничком и карго саобраћају. Мислим да ћемо успети на велика врата да вратимо железнички саобраћај у нашу земљу. Захвалан сам нашим кинеским пријатељима који са великом пажњом раде на овом пројекту, којим показујемо да можемо себе да мењамо. Пренесите искрене поздраве народа Србије председнику НР Kине Си Ђинпингу. Живело челично пријатељство Србије и Kине", поручио је председник Вучић.
 
Председник Вучић присуствовао доласку првог теретног Воза из Кине у Србију

Фото Танјуг/ Раде Прелић

Председник Вучић додао је да је кинески воз пошао из Kине 24. септембра и прешао 10.500 км дуг пут и донео најсавременију опрему за пругу великих брзина у Србији која испуњава и превазилази све европске стандарде и поседује све сертификате за пруге велике брзине.
 
Он се захвалио кинеској железници што спајају брзом пругом Београд и Будимпешту, јер ћемо тако бити добро повезани са централном и западном Европом.
 
"Тако показујемо и шта све можемо", нагласио је председник Вучић и истакао да је Београд сада град кранова и да се главни град као и цела земља убрзано развија.
 
Председник Вучић напоменуо је да је 1837. године кнез Милош предложио изградњу пруге кроз Србију према Аустроугарској, али да су и тада Срби имали невероватан таленат да одбијају сваки напредак, па је прву пругу од 12 километара уског колосека изградио странац 1880. године који је управљао рудником у Мајданпеку и да је тек нешто касније пуштена у саобраћај прва пруга Београд - Ниш 1884. године.
 
Он је подсетио да је 2011. воз ишао спорије од Београда до Новог Сада него пре 100 година, што показује колика је тада била небрига државе.
 
Председник Вучић присуствовао доласку првог теретног Воза из Кине у Србију

Фото Танјуг/ Раде Прелић

 
"Моја идеја је била да Србију премрежимо свим модерним комуникацијама, путевима, железницом, интернетом и да Србија уђе у ред развијених економија са решеним инфраструктурним питањима", нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић још једном је подвукао да Србија не би успела да све то уради без помоћи председника Kине Си Ђинпинга који је велики пријатељ наше земље, због чега кинеске компаније граде у свим деловима Србије и замолио заменика министра трговине Kине Ћен Kеминга да пренесе председнику Сију најискреније поздраве од њега и српског народа и истакао да увек говори искрено у светској политици о Kини.
 
Заменик министра трговине Kине Ћен Kеминг казао је да Србија и Kина негују челично пријатељство и заједнички подносе све недаће, а данашњи долазак теретног воза "China Railway Express" доказ је дуге историје пријатељства које повезује две земље.
 
"Наше две земље се ослањају једна на другу, то су челични пријатељи који заједно сносе све недаће. Србија је прва земља у Централној и Источној Европи која је са Кином успоставила свестране стратешке односе партнерства", рекао је Кеминг.
 
Председник Вучић присуствовао доласку првог теретног Воза из Кине у Србију

Фото Танјуг/ Раде Прелић

Он је нагласио да уз договоре и заједничко залагање председника Вучића и председника Сија се унапређује изградња Иницијативе „Појас и пут“ и подстиче дубљи развој сарадње Kине и земаља Централне и Источне Европе.
 
"Билатерална трговина се убрзано повећава, постигнути су резултати у свим областима, а посебно у области инфраструктуре", рекао је Кеминг.
 
Заменик министра трговине НР Кине Кеминг је подсетио да је на Другом самиту на високом нивоу у оквиру Иницијативе „Појас и пут“ председник Си рекао да треба заједнички изградити „Појас и пут“ високог квалитета где ће акценат бити на узајамном повезивању и побољшању инфраструктурних веза.
 
"Пруга Београд-Будимпешта се реализује у оквиру Иницијативе „Појас и пут“. То је први пројекат у области железничког саобраћаја који реализује једна кинеска компанија у Европи. Веома је значајан за регионално инфраструктурно повезивање", нагласио је Кеминг.
 
Он је објаснио да "China Railway Express" повезује све земље дуж Пута и да је истовремено "мост пријатељства" који повезује народ Kине са народима свих земаља које се налазе у оквиру Иницијативе „Појас и пут“.
 
"Пре месец дана овај воз је кренуо из Kонфучијеве постојбине, провинције Шандонг, а данас је приспео у Београд пун материјала и опреме за пругу Београд - Будимпешта. То је сигнал за убрзање српске деонице", рекао је Кеминг.
 
Заменик министра трговине НР Кине Ћен Кеминг је пожелео успешну изградњу пруге, још бољу сарадњу Kине и Србије у области трговине, а обраћање је завршио поруком: "Нека живи пријатељство Kине и Србије."
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).