metropol-velika.jpg

Vesti

18.03.2019. - 13:22

Predsednik Vučić prisustvovao otvaranju IV međunarodne konferencije Beogradski strateški dijalog

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju IV međunarodne konferencije Beogradski strateški dijalog, pod nazivom "20 godina nakon bombardovanja Jugoslavije – pouke za evropsku bezbednost u 21. veku", i zahvalio učesnicima što će doprineti izvlačenju pouka iz tog događaja.

"Ja, kao predsednik, otvoreno i neskriveno mogu da govorim o tome. Do pre pet godina smo ćutali, danas govorimo otvoreno, ne sa mržnjom, ali sa željom da osudimo ono što smatramo da je bilo nepravedno. Sećamo se žrtava i pokušavamo da izvučemo pouke", poručio je predsednik Vučić i dodao da treba hladne glave da analiziramo šta je bilo i šta nam je činiti u narednih 20 godina, kako bismo očuvali suverenitet, nezavisnost i vojnu neutralnost.
 
Predsednik Vučić je rekao da je 1999. godine mnogima na Zapadu trebao sukob sa Jugoslavijom i da je bilo potrebno da se pokaže supremacija zapadne hemisfere, ali je tada polako počeo da se stvara drugačiji, multipolarni svet.
 
"Danas imamo multipolarni svet. SAD su ekonomski najsnažnije, ali njima se približava Kina, imamo i Rusiju. Evropa je ekonomska sila. Bombardovanje je pokazalo kako je King bio u pravu, kako nasilje može da donese trenutnu pobedu, ali ne trajni mir. To se desilo na Kosovu i Metohiji – promenjena je vlast na teritoriji, ali nije došao mir. Promenjen je suverenitet i tamo vlast drži NATO, koji omogućava Albancima da upravljaju Kosovom, ali nije stvoren suživot", naveo je predsednik Vučić i istakao da na Kosovu i Metohiji postoji svojevrsni geto za Srbe i Albance koji mogu samo da se mrze, ali uz nadzor.
 
"To nije rešenje, nego odlaganje rešenja i ne omogućava bezbednost. Plašim se da će tako ostati dok ne postanemo svesni i dovoljno odgovorni da sami rešavamo probleme. Nama je potrebna nova svest, ne tutorstvo. Potrebno nam je da shvatimo da pobeda ne leži u tuđem gubitku, već da moramo da se odreknemo maksimalističkih zahteva. Mi nemamo takvu situaciju – zahteva se od Srbije da prihvati rezultate agresije, ali mi to nećemo učiniti", naglasio je predsednik Srbije i dodao da ne postoji pritisak koji bi naterao Beograd da prelazi nacionalni ponos i dostojanstvo.
 
"Srbija čeka dijalog i razgovor, ali neko mora da objasni Albancima da bez razgovora sa Srbijom ne mogu ništa da postignu. Oni to ne vide, vide spas u razgovoru sa Vašingtonom. Ali, nadam se da će se to promeniti“, naveo je predsednik Vučić.
 
"Verujemo u snagu svoje armije i mnogo toga smo preživeli da bismo mogli da zaboravimo. Mi nismo bili bezgrešni, ali Srbija nije zaslužila NATO agresiju, to je bio protivpravni akt uperen protiv međunarodnog poretka", istakao je predsednik  Vučić i dodao da se Rezolucija 1244 UN ne poštuje i da sa jedne strane postoji pravni poredak, a sa druge strane nasilje. On je ponovio da Srbija želi dobre odnose sa NATO, ali da ne želi u NATO.
 
"To je naš izbor, sloboda i pravo, i sami donosimo odluku o svojoj sudbini“, naveo je predsednik Vučić.
 
"Hvala na tome što danas hoćete da govorite na mnogo stručniji način o onome što nas čeka. Od ključnog značaja je da vidimo gde smo grešili, ali i da se ne stidimo da osudimo NATO agresiju. NATO agresija je bila težak zločin protiv jedne male zemlje i ponosnog naroda. Mi smo danas nepokoreni i siguran sam u budućnost naše zemlje", zaključio je predsednik Vučić.  
 
Beograd, 18. mart 2019. godine             
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).