metropol-velika.jpg

Вести

18.03.2019. - 13:22

Председник Вучић присуствовао отварању IV међународне конференције Београдски стратешки дијалог

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању IV међународне конференције Београдски стратешки дијалог, под називом "20 година након бомбардовања Југославије – поуке за европску безбедност у 21. веку", и захвалио учесницима што ће допринети извлачењу поука из тог догађаја.

"Ја, као председник, отворено и нескривено могу да говорим о томе. До пре пет година смо ћутали, данас говоримо отворено, не са мржњом, али са жељом да осудимо оно што сматрамо да је било неправедно. Сећамо се жртава и покушавамо да извучемо поуке", поручио је председник Вучић и додао да треба хладне главе да анализирамо шта је било и шта нам је чинити у наредних 20 година, како бисмо очували суверенитет, независност и војну неутралност.
 
Председник Вучић је рекао да је 1999. године многима на Западу требао сукоб са Југославијом и да је било потребно да се покаже супремација западне хемисфере, али је тада полако почео да се ствара другачији, мултиполарни свет.
 
"Данас имамо мултиполарни свет. САД су економски најснажније, али њима се приближава Кина, имамо и Русију. Европа је економска сила. Бомбардовање је показало како је Кинг био у праву, како насиље може да донесе тренутну победу, али не трајни мир. То се десило на Косову и Метохији – промењена је власт на територији, али није дошао мир. Промењен је суверенитет и тамо власт држи НАТО, који омогућава Албанцима да управљају Косовом, али није створен суживот", навео је председник Вучић и истакао да на Косову и Метохији постоји својеврсни гето за Србе и Албанце који могу само да се мрзе, али уз надзор.
 
"То није решење, него одлагање решења и не омогућава безбедност. Плашим се да ће тако остати док не постанемо свесни и довољно одговорни да сами решавамо проблеме. Нама је потребна нова свест, не туторство. Потребно нам је да схватимо да победа не лежи у туђем губитку, већ да морамо да се одрекнемо максималистичких захтева. Ми немамо такву ситуацију – захтева се од Србије да прихвати резултате агресије, али ми то нећемо учинити", нагласио је председник Србије и додао да не постоји притисак који би натерао Београд да прелази национални понос и достојанство.
 
"Србија чека дијалог и разговор, али неко мора да објасни Албанцима да без разговора са Србијом не могу ништа да постигну. Они то не виде, виде спас у разговору са Вашингтоном. Али, надам се да ће се то променити“, навео је председник Вучић.
 
"Верујемо у снагу своје армије и много тога смо преживели да бисмо могли да заборавимо. Ми нисмо били безгрешни, али Србија није заслужила НАТО агресију, то је био противправни акт уперен против међународног поретка", истакао је председник  Вучић и додао да се Резолуција 1244 УН не поштује и да са једне стране постоји правни поредак, а са друге стране насиље. Он је поновио да Србија жели добре односе са НАТО, али да не жели у НАТО.
 
"То је наш избор, слобода и право, и сами доносимо одлуку о својој судбини“, навео је председник Вучић.
 
"Хвала на томе што данас хоћете да говорите на много стручнији начин о ономе што нас чека. Од кључног значаја је да видимо где смо грешили, али и да се не стидимо да осудимо НАТО агресију. НАТО агресија је била тежак злочин против једне мале земље и поносног народа. Ми смо данас непокорени и сигуран сам у будућност наше земље", закључио је председник Вучић.  
 
Београд, 18. март 2019. године             
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).