Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Vesti

27.01.2021. - 23:17

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu i poručio da današnja ceremonija nije samo čin otkrivanja spomenika, već naš čin polaganja računa o sebi i svom identitetu.

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Stajati ovde znači pokajanje za sve godine tokom kojih smo ga zaboravili, ali i svest da smo konačno otkrili koren iz koga je nastalo najlepše drvo koje se zove Srbija.  
 
Imali su Srbi Vlastimiroviće.  
 
Imali su Srbi Vojislavljeviće. 
 
Imali su Srbi i Vukanoviće.
 
Imali su i Višeslava i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. 
 
Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece - pre Nemanje. 
 
Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. 
 
Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. 
 
Podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu Državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između Prvog i Drugog Rima", istakao je predsednik Vučić i dodao da je spomenik Stefanu Nemanji - spomenik velikom županu, ali i Srbiji.  
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 
„Na Hilandaru, i dan danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen. U Beogradu, iz ovog spomenika, ta loza, taj put, ta svest o Srbiji, treba da nastavi da raste, da se razvija i da nam stalno govori koliko je važno imati koren, ime i identitet. I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča o nama. O tome ko smo bili, o tome gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo", rekao je predsednik Vučić. On je naveo da smo se u prethodnom periodu trudili da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo veru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države. 
 
Predsednik Vučić je istakao da smo uspeli da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski  uspravimo, nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. 
 
"Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i hram posvećen Nemanjinom trećem sinu Rastku Nemanjiću, velikom i našem Svetom Savi. I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju", poručio je predsednik Vučić i dodao da spomenik predstavlja Stefana Nemanju kao odlučnog vladara koji drži mač u desnoj ruci, a Hilandarsku povelju u levoj. 
 
"Od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tim mačem pravio je i gradio, zatim čuvao Srbiju. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja", rekao je predsednik Vučić i naglasio da i mi danas moramo da gradimo, kao što je Nemanja gradio zadužbine, svesni da je naša sadašnjost zadužbina naše budućnosti.  
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, ni jedan san o budućnosti nije moguć. Mi imamo sadašnjost, zbog Stefana Nemanje, i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save, i zbog Stefana Prvovenčanog, zbog Milutina, Dušana, Uroša, Lazara, Vuka, Đurađa, Stefana, i zbog Đorđa, i Miloša, Mihajla, i Milana, Petra, jednog i drugog Aleksandra. Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, priču o Srbiji. I reč koju danas izgovaramo, reč Srbija, nije naša. Oni su je stvorili, stvarajući i nas, i to nikada ne smemo da zaboravimo. Oni su je iskovali, od Sitnice do Marice, od Kosova do Kumanova, od Cera do Kajmakčalana. Mnogo krvi i mnogo olova je u toj reči. Zato je tako teška, zato je i tako velika. Zato je tolika obaveza, za svakoga ko se usudi da je izgovori. 
 
I nije bilo lako doći do ovog dana, do ovog čina delimičnog vraćanja tog ogromnog duga. Nije mogla Srbija, nije imala čime, nije ni znala kako. Dugo se plašila, bila kriva i sebi i drugima, i stajala pognute glave i pred svojom prošlošću i pred svojom budućnošću. I nema krivca za to, osim u nama samima. Nije bilo ni razloga, osim, opet, u nama. 
 
Trebalo nam je vremena, trebalo nam je hrabrosti, znanja, da ponovo poverujemo u to da nismo nikakav balkanski izrod, nikakvo besno pleme bez ikakvog korena, nikakav dežurni krivac, i da opet stanemo na svoje noge, uspravimo se i setimo svakog trena te duge istorije i svakog čoveka koji nas je, kroz nju, stvarao. Trebalo nam je vremena  da svima kažemo da nismo ovde da bilo kome pretimo, da nam je dosta i krvi i ratova, da razumemo, volimo, praštamo, kajemo se, ali i da nećemo ni tek tako da ne postojimo. Da imamo ime, da imamo istoriju, našu, da imamo očeve i da, kroz njih, imamo i ponos i da, zahvaljujući tome, njima, imamo i slobodu. Našu, baš kao što je i ta istorija naša i jezik, naš, kultura, naša, tradicija i vera, opet naše. Nismo ih ni od koga oteli, niko nam ih nije dao, i nemamo kome da ih vraćamo. Nećemo ništa ni od koga, zanima nas da, poput ovog spomenika, rastemo u visinu, ali niko više, i nikada više, neće Srbiju naterati da se odrekne ni imena, ni dela.  
 
Zato je ovaj spomenik, što bi rekli, golem. Zato što treba da ga vide, i da, kroz njega, vide nas. Uspravne i ponosne. Ljude spremne da rade i da grade. Prijatelje koji nikome ne žele zlo, koji ni od koga ništa neće da uzmu, ali i koji drže do sebe i koji se neće stideti, ni pred kim. 
 
Zato je ovaj spomenik i svojevrsna tačka koju stavljamo na kraj jedne priče. One o lepoj i teškoj prošlosti, one o ratovima, krvi, robovanju, oslobađanju, greškama, lošim odlukama, grobovima i ponovom uzdizanju", poručio je predsednik Vučić i dodao da je istina o jedinstvu našeg naroda jedna od naših najvažnijih priča i da danas razumemo koliko je važno da budemo jedno i jedinstveno biće, čuvamo svoj jezik, istoriju, svoju kulturu i svoju budućnost. 
 
Predsednik Vučić je zahvalio svim predstavnicima našeg naroda koji su večeras bili prisutni: rukovodstvu Republike Srpske, predstavnicima srpskog naroda iz Crne Gore, ali i mnogih drugih zemalja u okruženju i istakao da, iako živimo u različitim državama, nikome nećemo dozvoliti da nam oduzme svest da pripadamo istom rodu i istoj porodici. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Zahvalan sam svima koji su dali svoj doprinos stvaranju ovog umetničkog remek dela, od vajara Svetomira Arsića Basare, Vladimira Veličkovića i Emira Kusturice do Aleksandra Rukavišnjikova, zaslužnog umetnika Ruske Federacije i člana Ruske akademije umetnosti.
 
Ovde, gde se simbolički spajaju ulice Nemanjina i Karađorđeva, mi danas slavimo i raskoš svojih istorijskih dometa, i obnavljanje državnosti, i prosperitetnu budućnost koju mi i naši potomci moramo vredno da gradimo. 
 
Nemanja je, za nas, bio početak. Ovaj spomenik je kraj, ali samo tog početka. Pošto od njega počinjemo mi, i svi koji posle nas dolaze. 
 
On je dokaz i da je stvorila istorija nas, ali i da smo mi u stanju da istoriju stvaramo. I to onu dobru istoriju, istoriju mira, istoriju znanja, istoriju rasta, kakvog nikada nismo imali. 
 
U ime te istorije smo danas ovde, u ime te istorije i otkrivamo spomenik. Stefanu Nemanji, ocu, rodonačelniku, tvorcu i svecu. 
 
I neka stoji ovde, uzdignut, osvetljen, i neka ga svi vide. 
 
Neka vide Srbiju, kakvu smo mi napravili. 
 
Iskreno, iz dubine duše običnog srpskog smrtnika, želim da ovo obraćanje završim rečima Svetog Save kojima se u Službi Svetom Simeonu obraća svome ocu: 
 
Moli Boga za nas, Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje nepovredno! Slava, i sada! 
 
Živela Srbija!“, poručio je predsednik Vučić u svom obraćanju.
 
 
Beograd, 27. januar 2021. godine
 
 
 
  
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.