Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma

Vesti

22.02.2023. - 20:42

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma i tom prilikom istakao da je prihod od turizma u Srbiji prošle godine porastao na 2,5 milijarde evra.

“Danas je važan dan za nas. Veliki mislilac Konfučije dao nam je smernicu za svako putovanje. Rekao je: gde god da idete, idite punog srca. Ljudi koji u našu lepu Srbiju dođu otvorenog srca uvek će ovde biti dočekani iskrenom, rekao bih i veličanstvenom dobrodošlicom. Danas, kada je turizam postao jedna od vodećih privrednih grana u celom svetu, čak i ovde kod nas, u Srbiji, moramo da se prisetimo reči Konrada Hiltona: da biste postigli velike stvari, morate da imate velike snove“, rekao je predsednik i dodao  da je naša zemlja u poslednjih nekoliko godina napravila velike pomake, jer po prvi put imamo 2,5 milijarde evra prihoda od turizma, dok su ovi prihodi pre 10 godina iznosili 720 miliona evra. On je poželeo dobrodošlicu na 44. Međunarodni sajam turizma svim izlagačima koji će se predstaviti, ali i svim posetiocima. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
“Posebnu čast za nas predstavlja činjenica da je zemlja partner ove godine Narodna Republika Kina.  Zahvalni smo na tome što učestvujemo u inicijativi Pojas i put. Zahvalni smo što se zalažete za mir i smete to jasno da izgovorite. Za nas je veoma važno što imamo prijateljstvo od poverenja. Hoću da pozovem kineske građane da dođu u našu zemlju. Imamo mnogo toga lepog i vrednog što mogu da vide, a mogu da im garantujem da nigde ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi neće biti tako srdačno dočekani, raširenih ruku i otvorenog srca, kao što će biti dočekati u Srbiji. Mi vas čekamo kao najbliže i najdraže prijatelje“, poručio je predsednik Vučić i naveo da je broj kineskih turista od 2012. godine pa do 2019. godine, pre pandemije, povećan 30 puta. On je ocenio da će otvaranje direktnih avionskih linija pomoći da veliki broj kineskih turista dođe ovde, kao što ćemo i mi, sa velikom željom i strašću, posećivati NR Kinu. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je istakao da veruje da će Srbija dobiti priliku da organizuje EXPO 2027  i da bi to bilo od velikog značaja za našu zemlju. On je najavio da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bismo mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle, od razvoja turizma, imali velike prihode. 
 
"Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent je Malaga u Španiji. Verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja već bili domaćini i velikog Ekspa", rekao je predsednik Vučić i objasnio da ćemo morati da radimo dosta toga na infrastrukturi za planinski turizam, kao i na banjskom turizmu, jer su nam mnoge banje uništene u periodu od 2000-2010. godine. 
 
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ambasadorka NR Kine Čen Bo izjavila je da postoji velika perspektiva turističke saradnje Kine i Srbije i istakla da je još više raduje to što Kina prvi put u svojstvu države partnera učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma. Takođe, ona je rekla da veruje da će povećanje broja poseta srpskih turista Kini snažno podstaći turističku saradnju Kine i centralne i istočne Evrope, što će doprineti povećanju njihove kulturne razmene i promovisati ekonomski razvoj tih zemalja.
 
Beograd,
22. februar 2023. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).