Председник Вучић присуствовао свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма

Вести

22.02.2023. - 20:42

Председник Вучић присуствовао свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма и том приликом истакао да је приход од туризма у Србији прошле године порастао на 2,5 милијарде евра.

“Данас је важан дан за нас. Велики мислилац Kонфучије дао нам је смерницу за свако путовање. Рекао је: где год да идете, идите пуног срца. Људи који у нашу лепу Србију дођу отвореног срца увек ће овде бити дочекани искреном, рекао бих и величанственом добродошлицом. Данас, када је туризам постао једна од водећих привредних грана у целом свету, чак и овде код нас, у Србији, морамо да се присетимо речи Kонрада Хилтона: да бисте постигли велике ствари, морате да имате велике снове“, рекао је председник и додао  да је наша земља у последњих неколико година направила велике помаке, јер по први пут имамо 2,5 милијарде евра прихода од туризма, док су ови приходи пре 10 година износили 720 милиона евра. Он је пожелео добродошлицу на 44. Међународни сајам туризма свим излагачима који ће се представити, али и свим посетиоцима. 
 
Председник Вучић присуствовао свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
“Посебну част за нас представља чињеница да је земља партнер ове године Народна Република Kина.  Захвални смо на томе што учествујемо у иницијативи Појас и пут. Захвални смо што се залажете за мир и смете то јасно да изговорите. За нас је веома важно што имамо пријатељство од поверења. Хоћу да позовем кинеске грађане да дођу у нашу земљу. Имамо много тога лепог и вредног што могу да виде, а могу да им гарантујем да нигде ни у једној другој земљи у Европи неће бити тако срдачно дочекани, раширених руку и отвореног срца, као што ће бити дочекати у Србији. Ми вас чекамо као најближе и најдраже пријатеље“, поручио је председник Вучић и навео да је број кинеских туриста од 2012. године па до 2019. године, пре пандемије, повећан 30 пута. Он је оценио да ће отварање директних авионских линија помоћи да велики број кинеских туриста дође овде, као што ћемо и ми, са великом жељом и страшћу, посећивати НР Kину. 
 
Председник Вучић присуствовао свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је истакао да верује да ће Србија добити прилику да организује ЕXPО 2027  и да би то било од великог значаја за нашу земљу. Он је најавио да ће бити уложено доста средстава у развој туристичке инфраструктуре како бисмо могли да будемо домаћини те изложбе, али да бисмо после, од развоја туризма, имали велике приходе. 
 
"Огроман би то имало значај за Србију, огромне приходе, прави туристички бум за нашу земљу. Процењујем да можемо да будемо испред осталих, испред Аргентине, Минесоте у Америци, а кључни конкурент је Малага у Шпанији. Верујем да можемо да их победимо, пошто су једном Малага и Севиља већ били домаћини и великог Експа", рекао је председник Вучић и објаснио да ћемо морати да радимо доста тога на инфраструктури за планински туризам, као и на бањском туризму, јер су нам многе бање уништене у периоду од 2000-2010. године. 
 
Председник Вучић присуствовао свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Амбасадорка НР Кине Чен Бо изјавила је да постоји велика перспектива туристичке сарадње Кине и Србије и истакла да је још више радује то што Кина први пут у својству државе партнера учествује на Међународном сајму туризма. Такође, она је рекла да верује да ће повећање броја посета српских туриста Кини снажно подстаћи туристичку сарадњу Кине и централне и источне Европе, што ће допринети повећању њихове културне размене и промовисати економски развој тих земаља.
 
Београд,
22. фебруар 2023. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).