Završetak prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu

Vesti

07.03.2022. - 13:23

Predsednik Vučić prisustvovao svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu, kojom prilikom je istakao da je to 23. turska fabrika u Srbiji, kao i da država svojom odgovornom politikom i ozbiljnim pristupom može da privuče još investitora iz te zemlje.

Predsednik Vučić je po dolasku u Leskovac održao sastanak sa rukovodstvom kompanije Erenli, koja je u ovaj pogon investirala 16,6 miliona evra, dok bi do kraja investicionog ciklusa 2025. godine u fabrici trebalo da bude zaposleno 338 radnika.
 
Predsednik je zahvalio turskim investitorima i naglasio da politička i ekonomska saradnja Srbije i Turske idu uzlaznom linijom, te da subvencije države stranim investitorima omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i ostanak mladih ljudi u Srbiji.
 
Završetak prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo stabilnost, sigurnost za sve njih. Važno je da Leskovčani znaju da ovo nije kraj, da ćemo imati još ulaganja", poručio je predsednik Vučić i dodao da će izvoz kompanije Erenli na brojna inostrana tržišta, stabilno doprinostiti rastu bruto društvenog proizvoda Srbije.
 
Predsednik je posebno naglasio da je trgovinska razmena između Srbije i Turske udesetostručena u poslednjih 10 godina, izrazivši uverenje da će se nastaviti trend rasta u privlačenju novih investitora.
 
Predsednik se posebno osvrnuo na trenutne izuzetno teške opšte uslove poslovanja, nastalih usled rekordnih cena nafte i gasa, zbog čega su skočile cene svih sirovina, naglasivši da se država na odgovoran način bavi nastalom situacijom i da građani mogu da budu mirni.
 
Završetak prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Moramo da budemo vredni i istrajni, da sačuvamo stabilnost i punu snabdevenost“, istakao je predsednik i dodao da će država dodatno nastojati da radi na novim ulaganjima i na još većem smanjenju nezaposlenosti.
 
Ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj, istakao je da turske investicije u Srbiji rastu jer država nudi brojne subvencije stranim ulagačima i dodao da je vrednost turskih ulaganja u Srbiji 300 miliona dolara, te da je uveren da će veliki broj turskih kompanija nastaviti da ulaže u Srbiji.
 
Završetak prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Inače, planirano je da proizvodnja u kompaniji Erenli, koja se bavi proizvodnjom sistema za cirkulaciju tečnosti u automobilskoj industriji, počne za tri meseca i da u celosti bude namenjena izvozu u Italiju, Nemačku, Španiju, Portugal, dok bi godišnji prihod trebalo da bude oko 25 miliona evra.
 
Leskovac,
7. mart 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).