Завршетак прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу

Вести

07.03.2022. - 13:23

Председник Вучић присуствовао свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу, којом приликом је истакао да је то 23. турска фабрика у Србији, као и да држава својом одговорном политиком и озбиљним приступом може да привуче још инвеститора из те земље.

Председник Вучић је по доласку у Лесковац одржао састанак са руководством компаније Еренли, која је у овај погон инвестирала 16,6 милиона евра, док би до краја инвестиционог циклуса 2025. године у фабрици требало да буде запослено 338 радника.
 
Председник је захвалио турским инвеститорима и нагласио да политичка и економска сарадња Србије и Турске иду узлазном линијом, те да субвенције државе страним инвеститорима омогућавају отварање нових радних места и останак младих људи у Србији.
 
Завршетак прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Верујем да ћемо успети да обезбедимо стабилност, сигурност за све њих. Важно је да Лесковчани знају да ово није крај, да ћемо имати још улагања", поручио је председник Вучић и додао да ће извоз компаније Еренли на бројна инострана тржишта, стабилно доприностити расту бруто друштвеног производа Србије.
 
Председник је посебно нагласио да је трговинска размена између Србије и Турске удесетостручена у последњих 10 година, изразивши уверење да ће се наставити тренд раста у привлачењу нових инвеститора.
 
Председник се посебно осврнуо на тренутне изузетно тешке опште услове пословања, насталих услед рекордних цена нафте и гаса, због чега су скочиле цене свих сировина, нагласивши да се држава на одговоран начин бави насталом ситуацијом и да грађани могу да буду мирни.
 
Завршетак прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Морамо да будемо вредни и истрајни, да сачувамо стабилност и пуну снабдевеност“, истакао је председник и додао да ће држава додатно настојати да ради на новим улагањима и на још већем смањењу незапослености.
 
Амбасадор Турске у Србији, Хами Аксој, истакао је да турске инвестиције у Србији расту јер држава нуди бројне субвенције страним улагачима и додао да је вредност турских улагања у Србији 300 милиона долара, те да је уверен да ће велики број турских компанија наставити да улаже у Србији.
 
Завршетак прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Иначе, планирано је да производња у компанији Еренли, која се бави производњом система за циркулацију течности у аутомобилској индустрији, почне за три месеца и да у целости буде намењена извозу у Италију, Немачку, Шпанију, Португал, док би годишњи приход требало да буде око 25 милиона евра.
 
Лесковац,
7. март 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).