Otvaranje južnog kraka Koridora 10, na trasi kroz Grdeličku klisuru.

Vesti

18.05.2019. - 18:55

Predsednik Vučić prisustvovao otvaranju južnog kraka Koridora 10

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju južnog kraka Koridora 10, na trasi kroz Grdeličku klisuru.

 
Otvaranje južnog kraka Koridora 10, na trasi kroz Grdeličku klisuru.

Foto Tanjug

Predsednik Vučić je rekao da autoput na Koridoru 10 koji smo završili danas u Grdeličkoj klisuri, pokazuje kako možemo da premostimo sve teškoće i kada niko u to ne veruje.
 
"Građevinari su najzaslužniji, a država je obezbedila finansije i izborila se sa bezbroj problema tokom gradnje. Južni krak je za nas i nauk za budućnost, kako da radimo i izbegnemo greške", izjavio je predsednik Vučić na trasi novoizgrađenog autoputa kod Kosine 2, gde se ranije više puta obrušavao potporni zid.
 
Predsednik Vučić je istakao da autoput nije važan samo zbog lepote već i zbog investitora koji će dolaziti, stranih i domaćih, zbog uštede novca i nižih transportnih troškova. Predsednik je naglasio da će taj autoput mnogo značiti celoj Srbiji i podići životni standard građana, ali i omogućiti građanima Srbije da bolje upoznaju svoju otadžbinu za kratko vreme.
 
Otvaranje južnog Kraka Koridora 10, na trasi kroz Grdeličku klisuru

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

Predsednik Vučić se u Vladičinom Hanu, kod mosta Vrla, koji je osvetljen u bojama srpske zastave, uz vatromet, obratio građanima i poručio da je Srbija uspela da izgradi sve što generacije nisu mogle i da treba da budemo ponosni najlepšim mostom i autoputem koji Evropa ima, a koji će biti za našu decu i budućnost.
 
"Ovo jesmo mi i ovo jeste Srbija, nema lepše zemlje od naše Srbije, nema zemlje koju više volimo i nema ponosnije zemlje od Srbije i nema naroda koji poput našeg može da kaže da je uspeo toliko da izgradi i promeni sebe i svoju zemlju kao što smo mi uspeli u proteklih nekoliko godina", naglasio je predsednik Vučić.
 
Otvaranje južnog kraka Koridora 10, trasa kroz Grdeličku klisuru

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je citirao Ivu Andrića koji je pisao: "Jedna velika građevina koja je dugovečna, korisna i lepa, ne menja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima i duboke veze sa narodom koji se njom služi. Narod preko podviga svojih pojedinaca stvara građevinu na sliku i priliku svojih najdubiljih težlji i osobina, a te građevine polagano i stalno utiču na karakter naroda, jer nema slučajnih građevina izdvojenih iz društva i njegovog razvitka".

Svečanosti otvaranja autoputa prisustvovao je veliki broj građana, članova Vlade Srbije, diplomatskog kora, predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, privrednika i drugih gostiju. Prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Srbija će sa otvaranjem deonice auotputa u Grdeličkoj klisuri imati povezan autoput od severa do juga, na celoj glavnoj trasi Koridora 10 od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom, kao i severni krak od Horgoša ka jugu.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ. Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.

Dužina južnog kraka Koridora 10 od Grabovnice do Levosoja (Projekat Jug) je 74.14 km. Deonicu kroz Grdeličku klisuru dužine 26,30km  karakterišu 36 mostova ukupne dužine 5.700m, dva tunela (Predejane i Manajle) ukupne dužine 2.808 m, izmeštanje magistralnog puta u dužini od oko 1.100 m i međunarodne železničke pruge Beograd – Niš – Preševo u dužini od oko 1,5 km.

 
MOŽETE POGLEDATI GALERIJU FOTOGRAFIJA
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).