Отварање јужног крака Коридора 10, на траси кроз Грделичку клисуру.

Вести

18.05.2019. - 18:55

Председник Вучић присуствовао отварању јужног крака Коридора 10

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је отварању јужног крака Коридора 10, на траси кроз Грделичку клисуру.

 
Отварање јужног крака Коридора 10, на траси кроз Грделичку клисуру.

Фото Танјуг

Председник Вучић је рекао да аутопут на Kоридору 10 који смо завршили данас у Грделичкој клисури, показује како можемо да премостимо све тешкоће и када нико у то не верује.
 
"Грађевинари су најзаслужнији, а држава је обезбедила финансије и изборила се са безброј проблема током градње. Јужни крак је за нас и наук за будућност, како да радимо и избегнемо грешке", изјавио је председник Вучић на траси новоизграђеног аутопута код Kосине 2, где се раније више пута обрушавао потпорни зид.
 
Председник Вучић је истакао да аутопут није важан само због лепоте већ и због инвеститора који ће долазити, страних и домаћих, због уштеде новца и нижих транспортних трошкова. Председник је нагласио да ће тај аутопут много значити целој Србији и подићи животни стандард грађана, aли и омогућити грађанима Србије да боље упознају своју отаџбину за кратко време.
 
Отварање јужног Крака Коридора 10, на траси кроз Грделичку клисуру

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник Вучић се у Владичином Хану, код моста Врла, који је осветљен у бојама српске заставе, уз ватромет, обратио грађанима и поручио да је Србија успела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најлепшим мостом и аутопутем који Европа има, а који ће бити за нашу децу и будућност.
 
"Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србије и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година", нагласио је председник Вучић.
 
Отварање јужног крака Коридора 10, траса кроз Грделичку клисуру

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник Вучић је цитирао Иву Андрића који је писао: "Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубиљих тежљи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка".

Свечаности отварања аутопута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију. Присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Србија ће са отварањем деонице ауотпута у Грделичкој клисури имати повезан аутопут од севера до југа, на целој главној траси Kоридора 10 од Батроваца на граници са Хрватском до Прешева на граници са Македонијом, као и северни крак од Хоргоша ка југу.

Kоридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку, чија је изградња почела још 1970. године у бившој СФРЈ. Траса аутопута кроз Грделичку клисуру најтежа је деоница јужног крака Kоридора 10, а њена вредност је 350 милиона евра.

Дужина јужног крака Коридора 10 од Грабовнице до Левосоја (Пројекат Југ) је 74.14 км. Деоницу кроз Грделичку клисуру дужине 26,30км  карактеришу 36 мостова укупне дужине 5.700м, два тунела (Предејане и Манајле) укупне дужине 2.808 м, измештање магистралног пута у дужини од око 1.100 м и међународне железничке пруге Београд – Ниш – Прешево у дужини од око 1,5 км.

 
МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).