Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa decom srpskog porekla

Vesti

24.05.2019. - 12:48

Predsednik Vučić sa decom iz dijaspore: Ovo je vaša kuća

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas učesnike Svesrpskog dečjeg sabora koji okuplja decu srpskog porekla iz regiona i dijaspore, uz poruku da budu najbolji ambasadori srpskog naroda i države i da uvek imaju na umu da je Srbija njihova otadžbina i da čuvaju srpski jezik i kulturu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa decom srpskog porekla

Foto Tanjug/Sava Radovanović

Povodom Dana slovenske pismenosti, koji se danas obeležava, predsednik Vučić je poručio da čuvaju svoj srpski jezik i koriste srpsko ćirilično pismo i izvan matice i da brinu o svojoj Srbiji. Dodao je da mu je drago što su srpska deca iz različitih delova sveta i regiona došla da posete Beograd, te podsetio da danas po prvi put slavimo Dan slovenske pismenosti u našoj zemlji.
 
"Zamolio bih posebno vas koji živite van granica Srbije da čuvate svoj srpski jezik, da ga ne samo dobro naučite, već koristite srpsko ćirilično pismo, da brinete o svojoj Srbiji i gledate da se u svoju zemlju vratite. Domaćine bih zamolio da učite mnogo toga od svojih gostiju, ali i da sklopite trajna prijateljstva, da ih pozivate da uvek dolaze kod vas, da pokažete ne samo Beograd", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je zamolio domaćine, osnovce iz beogradske škole „Starnina Novak“ da im pokažu Sremske Karlovce i Novi Sad, manastire u centalnoj Srbiji, ali možda i da odu do Srebrnog jezera i Golupca da vide kako smo neke od naših najvažnijih srednjevekovnih tvrđava obnovili.
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa decom srpskog porekla

Foto Tanjug/Sava Radovanović

"Ovo je vaša kuća, Predsedništvo je vaš dom. Još malo kada porastete, da budete najbolji ambasadori srpskog naroda i srpske države, a mi ćemo da se borimo kada postanemo malo bogatiji i uspešniji da se vratite u otadžbinu, da svojoj zemlji i svom narodu date ono najbolje što ste mogli da naučite. Želeo bih da zavolite Srbiju, da znate da je to vaša otadžbina, čuvate srpsku kulturu, a mi ćemo u tome koliko možemo pomoći", naglasio je on.
 
Deca uzrasta od 10 do 14 godina iz SAD, Astralije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke Francuske , Švedske, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije, obišla su zdanje na Andrićevom vencu, gde ih je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković upoznao sa srpskom istorijom i istorijatom same zgrade.
 
Deca učestvuju u manifestaciji Svesrpski dečji sabor, koji se održava od 23. do 28. maja.
 
Manifestacija Svesrpski dečji sabor je prvi put održana prošle godine, sa idejom da se jednom godišnje okupe deca iz rasejanja, kako bi upoznali Srbiju, kao zemlju svog porekla, srpsku kulturu i istoriju.
I ove godine manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulture.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.