Председник Републике Србије Александар Вучић са децом српског порекла

Вести

24.05.2019. - 12:48

Председник Вучић са децом из дијаспоре: Ово је ваша кућа

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас учеснике Свесрпског дечјег сабора који окупља децу српског порекла из региона и дијаспоре, уз поруку да буду најбољи амбасадори српског народа и државе и да увек имају на уму да је Србија њихова отаџбина и да чувају српски језик и културу.

Председник Републике Србије Александар Вучић са децом српског порекла

Фото Танјуг/Сава Радовановић

Поводом Дана словенске писмености, који се данас обележава, председник Вучић је поручио да чувају свој српски језик и користе српско ћирилично писмо и изван матице и да брину о својој Србији. Додао је да му је драго што су српска деца из различитих делова света и региона дошла да посете Београд, те подсетио да данас по први пут славимо Дан словенске писмености у нашој земљи.
 
"Замолио бих посебно вас који живите ван граница Србије да чувате свој српски језик, да га не само добро научите, већ користите српско ћирилично писмо, да бринете о својој Србији и гледате да се у своју земљу вратите. Домаћине бих замолио да учите много тога од својих гостију, али и да склопите трајна пријатељства, да их позивате да увек долазе код вас, да покажете не само Београд", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је замолио домаћине, основце из београдске школе „Старнина Новак“ да им покажу Сремске Карловце и Нови Сад, манастире у центалној Србији, али можда и да оду до Сребрног језера и Голупца да виде како смо неке од наших најважнијих средњевековних тврђава обновили.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић са децом српског порекла

Фото Танјуг/Сава Радовановић

"Ово је ваша кућа, Председништво је ваш дом. Још мало када порастете, да будете најбољи амбасадори српског народа и српске државе, а ми ћемо да се боримо када постанемо мало богатији и успешнији да се вратите у отаџбину, да својој земљи и свом народу дате оно најбоље што сте могли да научите. Желео бих да заволите Србију, да знате да је то ваша отаџбина, чувате српску културу, а ми ћемо у томе колико можемо помоћи", нагласио је он.
 
Деца узраста од 10 до 14 година из САД, Астралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке Француске , Шведске, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Румуније, обишла су здање на Андрићевом венцу, где их је генерални секретар председника Никола Селаковић упознао са српском историјом и историјатом саме зграде.
 
Деца учествују у манифестацији Свесрпски дечји сабор, који се одржава од 23. до 28. маја.
 
Манифестација Свесрпски дечји сабор је први пут одржана прошле године, са идејом да се једном годишње окупе деца из расејања, како би упознали Србију, као земљу свог порекла, српску културу и историју.
И ове године манифестација се одржава под покровитељством председника Србије, а у организацији града Београда и Министарства спољних послова, уз подршку Министарства културе.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.