sah_velika.jpg

Vesti

20.07.2018. - 22:47

Predsednik Vučić sa mladim šahistima

Predsednik Republike Srbije  Aleksandar Vučić je, primajući mlade šahiste povodom Svetskog dana šaha, rekao da mu je drago što je mogao da ugosti mališane iz svih krajeva Srbije.

Predsednik Vučić je istakao je da je teško pronaći lepšu temu od šaha i podsetio  da je veliki američki šampion Bobi Fišer rekao da je šah život, ukazujući da kroz jednu partiju šaha možete videti sve o jednom čoveku - karakter, mogućnosti, marljivost, sposobnosti koje ima, koliko je trpeljiv i izdržljiv.

Predsednik Vučić sa mladim šahistima

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

"Šah uči, pre svega, da budete džentlmeni i dame, da budete vitezovi, da pobeđujete ali i da pristojno gubite. Ima svoje jasne okvire i u njemu ne postoji mogućnost da sudija spreči protivnika da odigra svoj potez. Nema ravnopravnije i lepše igre od šaha. Osnova viteštva je da pustite drugoga da igra. Kada naučite šah naučili ste najvažniju životnu lekciju", naglasio je predsednik Vučić i dodao da žali što je Srbija izgubila generaciju vrhunskih šahista, što nije radila na popularizaciji šaha.

"Danas imamo nešto manje poznatih, ali izvanrednih šahista, a moramo da imamo više. Neki misle da u šahu postoji ozbiljna doza agresivnosti za pobedom. Ja sam bliži tezi da je šah intelektualna gimnastika", rekao je predsednik  Vučić.

"Danas kada vas vidim u ovolikom broju računam da smo na dobrom putu mislećih ljudi. Kao što je danas u Srbiji potrebno više viteštva nego ranije, tako je potrebno više šahista koji planiraju, predviđaju i anticipiraju. Igrajte šah, igrajte što više", zaključio je predsednik Srbije.

Beograd, 20. jul 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).