sah_velika.jpg

Вести

20.07.2018. - 22:47

Председник Вучић са младим шахистима

Председник Републике Србије  Александар Вучић је, примајући младе шахисте поводом Светског дана шаха, рекао да му је драго што је могао да угости малишане из свих крајева Србије.

Председник Вучић је истакао је да је тешко пронаћи лепшу тему од шаха и подсетио  да је велики амерички шампион Боби Фишер рекао да је шах живот, указујући да кроз једну партију шаха можете видети све о једном човеку - карактер, могућности, марљивост, способности које има, колико је трпељив и издржљив.

Председник Вучић са младим шахистима

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

"Шах учи, пре свега, да будете џентлмени и даме, да будете витезови, да побеђујете али и да пристојно губите. Има своје јасне оквире и у њему не постоји могућност да судија спречи противника да одигра свој потез. Нема равноправније и лепше игре од шаха. Основа витештва је да пустите другога да игра. Када научите шах научили сте најважнију животну лекцију", нагласио је председник Вучић и додао да жали што је Србија изгубила генерацију врхунских шахиста, што није радила на популаризацији шаха.

"Данас имамо нешто мање познатих, али изванредних шахиста, а морамо да имамо више. Неки мисле да у шаху постоји озбиљна доза агресивности за победом. Ја сам ближи тези да је шах интелектуална гимнастика", рекао је председник  Вучић.

"Данас када вас видим у оволиком броју рачунам да смо на добром путу мислећих људи. Као што је данас у Србији потребно више витештва него раније, тако је потребно више шахиста који планирају, предвиђају и антиципирају. Играјте шах, играјте што више", закључио је председник Србије.

Београд, 20. јул 2018.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.