Predsednik Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu

Vesti

17.05.2021. - 20:10

Predsednik Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa kojim je razgovarao o mnogim regionalnim pitanjima, kao i odnosima Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je istakao da je veoma zadovoljan sadržajem razgovora i zahvalan na principijelnom stavu po pitanju očuvanja mira i stabilnosti.

Predsednik Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ovo je veoma značajan razgovor za Srbiju.  Dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara, koji je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti  do smirenja u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu", rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija potpuno posvećena procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da se postigne kompromisno rešenje.
 
Predsednik Vučić je rekao da je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razmotrio različita pitanja važna za ceo region, Kosovo i Metohiju i da je zadovoljan jer je dobio izuzetne odgovore.
 
"Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan izjavom Stoltenberga da poštuje neutralnost i suverenitet Srbije. Nismo bili podsticani, a kamoli primoravani od strane Stoltenberga da postupimo drugačije i smatramo se partnerima", naveo je on.
 
Predsednik Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik  Vučić je uputio zahvalnost šefu NATO što je uvek bio spreman da razmotri sva velika i važna pitanja sa Srbijom i što je uvek bio otvoren.
 
"Srbija će ostati i očuvati svoju neutralnost. To ne znači da nećemo povećati nivo naših zajedničkih aktivnosti, potpuno sam siguran da možemo da postignemo više, i da možemo više sarađivati u budućnosti", naveo je predsednik Vučić i naglasio da Stoltenberg dobro razume situaciju u regionu i Srbiji, zna sve naše probleme i kako se sa njima nositi.
 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteberg je rekao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da ulaže napore u toj oblasti decenijama, te poručio da je Severnoatlantska alijansa posvećena misiji KFOR, koja obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu Metohiji.
 
Predsednik Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu

Foto: Predsedniptvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Dodao je da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističući da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koja poštuju prava svih zajednica da se postigne trajan mir, koji garantuje prosperitetnu budućnost za sve.
 
Stoltenberg napominje da je NATO posvećen snažnom partnerstvu sa Srbijom, ističući da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije.
 
"Naša saradnja donela je veliku korist i nadam se nastavku partnerstva", rekao je šef NATO.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).