Председник Вучић састао се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу

Вести

17.05.2021. - 20:10

Председник Вучић састао се са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас у Бриселу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, са којим је разговарао о многим регионалним питањима, као и односима Београда и Приштине. Председник Вучић је истакао да је веома задовољан садржајем разговора и захвалан на принципијелном ставу по питању очувања мира и стабилности.

Председник Вучић састао се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ово је веома значајан разговор за Србију.  Добили смо јасан одговор генералног секретара, који је истакао важност КФОР-а. Мислим да ће то довести  до смирења у срцима људи, не само на Косову и Метохији, већ у целом региону", рекао је председник Вучић и додао да је Србија потпуно посвећена процесу дијалога и да ће дати све од себе да се постигне компромисно решење.
 
Председник Вучић је рекао да је са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом размотрио различита питања важна за цео регион, Косово и Метохију и да је задовољан јер је добио изузетне одговоре.
 
"Могу да кажем да сам веома задовољан изјавом Столтенберга да поштује неутралност и суверенитет Србије. Нисмо били подстицани, а камоли приморавани од стране Столтенберга да поступимо другачије и сматрамо се партнерима", навео је он.
 
Председник Вучић састао се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник  Вучић је упутио захвалност шефу НАТО што је увек био спреман да размотри сва велика и важна питања са Србијом и што је увек био отворен.
 
"Србија ће остати и очувати своју неутралност. То не значи да нећемо повећати ниво наших заједничких активности, потпуно сам сигуран да можемо да постигнемо више, и да можемо више сарађивати у будућности", навео је председник Вучић и нагласио да Столтенберг добро разуме ситуацију у региону и Србији, зна све наше проблеме и како се са њима носити.
 
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг је рекао да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану и да улаже напоре у тој области деценијама, те поручио да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која обезбеђује безбедно окружење и слободу кретања на Косову Метохији.
 
Председник Вучић састао се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу

Фото: Председниптво Србије / Димитрије Голл

 
Додао је да Алијанса подржава процес нормализације односа Београда и Приштине, истичући да је дијалог најбоља платформа за налажење решења која поштују права свих заједница да се постигне трајан мир, који гарантује просперитетну будућност за све.
 
Столтенберг напомиње да је НАТО посвећен снажном партнерству са Србијом, истичући да Алијанса поштује војну неутралност Србије.
 
"Наша сарадња донела је велику корист и надам се наставку партнерства", рекао је шеф НАТО.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).