Predsednik Vučić sastao se sa ministrima i direktorima javnih preduzeća

Vesti

09.12.2020. - 15:21

Predsednik Vučić sastao se sa ministrima i direktorima javnih preduzeća

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa ministrima u Vladi Republike Srbije i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede. Predsednik Vučić informisao je ministre o dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima EU, Kine, Rusije, SAD i njihovom interesovanju za ekonomsku situaciju u Srbiji.

"Suština današnjeg sastanka je da pokušamo zajednički da pronađemo, i kroz aktivnost predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, najbolje moguće rešenje za ekonomski rast i bolji život naših građana. Govorio sam o tome šta bi predstavnici i kompanije iz pojedinih zemalja želeli da učine u našoj zemlji i šta je to što bi trebalo da bude naš najbolji odgovor,“ rekao je predsednik Vučić i dodao da su razgovarali i o ekonomskoj situaciji, saradnji među državama i ključnim infrastrukturnim projektima.
 
„Zamolio sam ljude da sa još više energije rade na realizaciji infrastrukturnih projekata kako bi imali još bolji BDP zemlje“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je cilj je da se poveća životni standard građana realizacijom programa razvoja Srbija 2025.
 
Predsednik Vučić sastao se sa ministrima i direktorima javnih preduzeća
 
Predsednik Vučić rekao je i da je država tokom kovid krize, gledala da sačuva privredu ne ugrožavajući budućnost naše dece, ne povećavajući javni dug preko nivoa Mastrihta, iako su preko tog nivoa išle i najmoćnije zemlje Evrope. On  je naglasio da ćemo probati da vratimo azerbejdžanski kredit od 170 miliona evra uzet 2011. godine kada je kamata zbog lošeg rejtinga naše zemlje bila čak četiri odsto, i istakao da će to smanjiti javni dug naše zemlje za 0,4 odsto, dodajući da naš javni dug sada iznosi oko 57,9 odsto BDP, što je značajno niže nego u zemljama Evrope.
 
Predsednik Vučić je rekao da nije zadovoljan planiranjem, što nam je boljka u poslednjih 30 godina i da i sada lokalne samouprave planiraju veće prihode, a potcenjuju rashode, ali ističe da je zadovoljan kako su planirani veliki projekti.
 
Predsednik Vučić sastao se sa ministrima i direktorima javnih preduzeća
 
Predsednik je podsetio da se trenutno grade četiri auto-puta. Da Azerbejdžanci grade most na Savi kod Šapca na auto-putu Ruma - Šabac, zatim da se gradi most na Savi na deonici Sremska Rača - Kuzmin, most na Moravi na deonici Moravskog koridora kod Pojata i Ćićevca, kao i da se uveliko radi auto-put od Preljine do Požege koji bi trebalo da bude završen do kraja sledeće godine.
 
Predsednik dodaje da u energetici treba ubrzati gradnju elektrane u Kostolcu koja bi trebalo da bude završena do druge polovine 2022. godine, umesto do 2023. Takođe, naglašava, da je cilj da se sprovedu ozbiljne reforme EPS-a i Srbijagasa, kao i da veruje da ćemo pre kraja godine završiti gasovod Balkanski tok kroz našu zemlju.
 
Predsednik Vučić sastao se sa ministrima i direktorima javnih preduzeća
 
On je istakao da Srbija sa evropskim kompanijama, Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB) i Nemačkom razvojnom bankom radi na projektu izgradnje fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i obnavljanju kanalizacione mreže u 28 lokalnih samouprava. Pored toga, naveo je i da će se sa kineskim partnerima raditi na završetku nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže i prečišćavanju otpadnih voda u blizu 70 lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji.
 
Predsednik Vučić istakao je i da je jedna od tema razgovora sa ministrima i direktorima javnih preduzeća bila i restrukturiranje bitnih preduzeća, među kojima su Petrohemija, Simpo, Jumko, Lasta i dodao da je jako bitno restrukturirati ta državna preduzeća, kako država zbog njih ne bi gubila novac, već da bi od tih preduzeća obezbedila više prihoda.
 
Predsednik Vučić sastao se sa ministrima i direktorima javnih preduzeća
 
On navodi da su razgovarali i o rudarstvu, sa posebnim akcentom na Jadar i dodao da bi proizvodnja litijumskih baterija za našu zemlju značila "milijarde više na godišnjem nivou", te da bismo time napravili ogromnu razliku u odnosu na sve druge zemlje u regionu.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).