Председник Вучић састао се са министрима и директорима јавних предузећа

Вести

09.12.2020. - 15:21

Председник Вучић састао се са министрима и директорима јавних предузећа

Председник Републике Србије Александар Вучић одржаo je данас састанак са министрима у Влади Републике Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде. Председник Вучић информисао је министре о досадашњим разговорима са представницима ЕУ, Kине, Русије, САД и њиховом интересовању за економску ситуацију у Србији.

"Суштина данашњег састанка је да покушамо заједнички да пронађемо, и кроз активност председника Републике Србије и Владе Републике Србије, најбоље могуће решење за економски раст и бољи живот наших грађана. Говорио сам о томе шта би представници и компаније из појединих земаља желели да учине у нашој земљи и шта је то што би требало да буде наш најбољи одговор,“ рекао је председник Вучић и додао да су разговарали и о економској ситуацији, сарадњи међу државама и кључним инфраструктурним пројектима.
 
„Замолио сам људе да са још више енергије раде на реализацији инфраструктурних пројеката како би имали још бољи БДП земље“, истакао је председник Вучић и додао да је циљ је да се повећа животни стандард грађана реализацијом програма развоја Србија 2025.
 
Председник Вучић састао се са министрима и директорима јавних предузећа
 
Председник Вучић рекао је и да је држава током ковид кризе, гледала да сачува привреду не угрожавајући будућност наше деце, не повећавајући јавни дуг преко нивоа Мастрихта, иако су преко тог нивоа ишле и најмоћније земље Европе. Он  је нагласио да ћемо пробати да вратимо азербејџански кредит од 170 милиона евра узет 2011. године када је камата због лошег рејтинга наше земље била чак четири одсто, и истакао да ће то смањити јавни дуг наше земље за 0,4 одсто, додајући да наш јавни дуг сада износи око 57,9 одсто БДП, што је значајно ниже него у земљама Европе.
 
Председник Вучић је рекао да није задовољан планирањем, што нам је бољка у последњих 30 година и да и сада локалне самоуправе планирају веће приходе, а потцењују расходе, али истиче да је задовољан како су планирани велики пројекти.
 
Председник Вучић састао се са министрима и директорима јавних предузећа
 
Председник је подсетио да се тренутно граде четири ауто-пута. Да Азербејџанци граде мост на Сави код Шапца на ауто-путу Рума - Шабац, затим да се гради мост на Сави на деоници Сремска Рача - Kузмин, мост на Морави на деоници Моравског коридора код Појата и Ћићевца, као и да се увелико ради ауто-пут од Прељине до Пожеге који би требало да буде завршен до краја следеће године.
 
Председник додаје да у енергетици треба убрзати градњу електране у Kостолцу која би требало да буде завршена до друге половине 2022. године, уместо до 2023. Такође, наглашава, да је циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и Србијагаса, као и да верује да ћемо пре краја године завршити гасовод Балкански ток кроз нашу земљу.
 
Председник Вучић састао се са министрима и директорима јавних предузећа
 
Он је истакао да Србија са европским компанијама, Развојном банком Савета Европе (ЦЕБ) и Немачком развојном банком ради на пројекту изградње фабрика за пречишћавање отпадних вода и обнављању канализационе мреже у 28 локалних самоуправа. Поред тога, навео је и да ће се са кинеским партнерима радити на завршетку недостајуће водоводне и канализационе мреже и пречишћавању отпадних вода у близу 70 локалних самоуправа у централној Србији.
 
Председник Вучић истакао је и да је једна од тема разговора са министрима и директорима јавних предузећа била и реструктурирање битних предузећа, међу којима су Петрохемија, Симпо, Јумко, Ласта и додао да је јако битно реструктурирати та државна предузећа, како држава због њих не би губила новац, већ да би од тих предузећа обезбедила више прихода.
 
Председник Вучић састао се са министрима и директорима јавних предузећа
 
Он наводи да су разговарали и о рударству, са посебним акцентом на Јадар и додао да би производња литијумских батерија за нашу земљу значила "милијарде више на годишњем нивоу", те да бисмо тиме направили огромну разлику у односу на све друге земље у региону.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).