Predsednik Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem

Vesti

20.05.2020. - 10:01

Predsednik Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je preneo da je sa patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem razgovarao o situaciji u Crnoj Gori, ali i u regionu.

"Razgovarali smo o odnosima države Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Poštujući jedni druge, dobro razumemo potrebe jedni drugih i imamo dobar dijalog o svim važnim i ključnim temama za naš narod,“ rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je istakao da država Srbija potpuno razume stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazrivija, jer, poručio je, ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili.
 
„Za nas je veoma važno da Srbija i Crna Gora budu najbliže države, ali moraju da razumeju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Mi Srbi tražimo samo jedno, da naši ljudi budu svoj na svome. Oni vekovima tamo čuvaju svoj identitet. Radićemo sve što možemo, poštujući državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost,“ naglasio je predsednik.
 
Predsednik je primetio da neki u crnogorskom rukovodstvu, kada se obraćaju inostranoj javnosti sa pritužbama da se Srbija meša u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su se sami na najbrutalniji način umešali, ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo.
 
"Za nas je posebno interesantna činjenica da se politika meša u crkveno uređenje, kao što mi to ne radimo, smatram da to nije u redu ni u Crnoj Gori", rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je kazao da je Srbija donela odluku da pomogne svim srpskim organizacijama u Crnoj Gori, naučim i kulturnim.
 
„Pomažemo više nego ikada i veoma sam srećan što će ta naša pomoć biti još veća. Borićemo se za prava svog naroda, demokratski, nenasilno i daćemo sve od sebe da budemo uz svoj, srpski narod u Crnoj Gori," zaključio je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.