Председник Вучић састао се са Његовом светошћу патријархом српским господином Иринејем

Вести

20.05.2020. - 10:01

Председник Вучић састао се са Његовом светошћу патријархом српским господином Иринејем

Председник Републике Србије Александар Вучић је пренео да је са патријархом српским господином Иринејем разговарао о ситуацији у Црној Гори, али и у региону.

"Разговарали смо о односима државе Србије и Српске православне цркве. Поштујући једни друге, добро разумемо потребе једни других и имамо добар дијалог о свим важним и кључним темама за наш народ,“ рекао је председник Вучић.
 
Председник је истакао да држава Србија потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али да мора да буде нешто обазривија, јер, поручио је, не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили.
 
„За нас је веома важно да Србија и Црна Гора буду најближе државе, али морају да разумеју колико је ово за нас болно питање. Ми Срби тражимо само једно, да наши људи буду свој на своме. Они вековима тамо чувају свој идентитет. Радићемо све што можемо, поштујући државу Црну Гору, њену државност и независност,“ нагласио је председник.
 
Председник је приметио да неки у црногорском руководству, када се обраћају иностраној јавности са притужбама да се Србија меша у унутрашње ствари, заборављају да су се сами на најбруталнији начин умешали, не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Kосово.
 
"За нас је посебно интересантна чињеница да се политика меша у црквено уређење, као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду ни у Црној Гори", рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је казао да је Србија донела одлуку да помогне свим српским организацијама у Црној Гори, научим и културним.
 
„Помажемо више него икада и веома сам срећан што ће та наша помоћ бити још већа. Борићемо се за права свог народа, демократски, ненасилно и даћемо све од себе да будемо уз свој, српски народ у Црној Гори," закључио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).