Predsednik Vučić u Briselu

Vesti

16.02.2020. - 22:43

Predsednik Vučić u Briselu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras u Briselu neformalnoj večeri, koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, po dolasku u Brisel, istakao da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda. 
 
"Razmenićemo argumente, a naš posao je da Srbiju u budućnosti pozicioniramo na najbolji mogući način. Ponašaćemo se odgovorno i tražićamo ozbiljniju podršku EU za evropski put Srbije i ubrzanje ekonomskog razvoja  Srbije", rekao je predsednik Vučić.  
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je, pri dolasku na radnu večeru lidera EU i Zapadnog Balkana , istakao da je u pitanju važan sastanak posvećen strateškoj raspravi o zajedničkim ciljevima EU i Zapadnog Balkana i dodao da  očekuje iskrene, otvorene i konstruktivne razgovore o partnerstvu. 
 
"Razgovaraćemo o načinima za produbljivanje partnerstva EU i Zapadnog Balkana. Potvrdićemo evropsku perspektivu regiona i dati jasne smernice o neophodnom napretku u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", izjavio je predsednik Evropskog saveta.  
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je geostrateški interes i EU i Zapadnog Balkana što tešnje približavanje regiona Uniji. 
 
"Promenili smo metodologiju koja bi sad trebalo da obnovi poverenje na obe strane i uspostavi kredibilnu perspektivu ulaska u EU", izjavila je predsednica Evropske komisije i ponovila da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju koja za predstojeći samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu priprema važan investicioni paket. 
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, nakon  neformalne večere lidera Zapadnog Balkana sa zvaničnicima Evropske unije, izjavio da je EU otvorena da čuje naše inicijative i ideje i da predstoji pokretanje investicionog paketa za region. 
 
„Veoma je važno što smo videli iskrenu posvećenost EU, njihovih najviših zvaničnika,napretku celog regiona i želji da ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu osete blagodeti pristupanja EU“, istakao je predsednik Vučić i dodao da će mnogo toga u Evropi biti okrenuto ka Balkanu. On je rekao da će EU podstaći i regionalnu saradnju, što bi značilo da bi imali mnogo više konkretnih rezultata nego do sada. 
 
Predsednik Vučić u Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Mi smo se borili i pojedinačno za sebe i za ceo region, to je bio naš posao i to smo dobro obavili. Posebno je ohrabrujuće to što ćemo imati mnogo sastanaka i što se vidi veća posvećenost Balkanu, u odnosu na ono što je bilo juče", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Brisel,
16.februar 2020.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.