Председник Вучић у Бриселу

Вести

16.02.2020. - 22:43

Председник Вучић у Бриселу

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас у Бриселу неформалној вечери, коју је за лидере Западног Балкана организовао председник Европског савета Шарл Мишел.

Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, по доласку у Брисел, истакао да је неформална радна вечера од великог значаја и најавио да ће да штити интересе Србије и српског народа. 
 
"Разменићемо аргументе, а наш посао је да Србију у будућности позиционирамо на најбољи могући начин. Понашаћемо се одговорно и тражићамо озбиљнију подршку ЕУ за европски пут Србије и убрзање економског развоја  Србије", рекао је председник Вучић.  
 
Председник Европског савета Шарл Мишел је, при доласку на радну вечеру лидера ЕУ и Западног Балкана , истакао да је у питању важан састанак посвећен стратешкој расправи о заједничким циљевима ЕУ и Западног Балкана и додао да  очекује искрене, отворене и конструктивне разговоре о партнерству. 
 
"Разговараћемо о начинима за продубљивање партнерства ЕУ и Западног Балкана. Потврдићемо европску перспективу региона и дати јасне смернице о неопходном напретку у областима владавине права, борбе против корупције и организованог криминала", изјавио је председник Европског савета.  
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је геостратешки интерес и ЕУ и Западног Балкана што тешње приближавање региона Унији. 
 
"Променили смо методологију која би сад требало да обнови поверење на обе стране и успостави кредибилну перспективу уласка у ЕУ", изјавила је председница Европске комисије и поновила да је Западни Балкан приоритет за Европску комисију која за предстојећи самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу припрема важан инвестициони пакет. 
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, након  неформалне вечере лидера Западног Балкана са званичницима Европске уније, изјавио да је ЕУ отворена да чује наше иницијативе и идеје и да предстоји покретање инвестиционог пакета за регион. 
 
„Веома је важно што смо видели искрену посвећеност ЕУ, њихових највиших званичника,напретку целог региона и жељи да људи који живе на Западном Балкану осете благодети приступања ЕУ“, истакао је председник Вучић и додао да ће много тога у Европи бити окренуто ка Балкану. Он је рекао да ће ЕУ подстаћи и регионалну сарадњу, што би значило да би имали много више конкретних резултата него до сада. 
 
Председник Вучић у Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Ми смо се борили и појединачно за себе и за цео регион, то је био наш посао и то смо добро обавили. Посебно је охрабрујуће то што ћемо имати много састанака и што се види већа посвећеност Балкану, у односу на оно што је било јуче", закључио је председник Вучић. 
 
Брисел,
16.фебруар 2020.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).