Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Vesti

28.11.2022. - 19:19

Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Kraljevini Norveškoj, gde je danas razgovarao sa Njegovom veličanstvom kraljem Haraldom Petim i Njegovim kraljevskim visočanstvom prestolonaslednikom Hokonom, sastao se sa predsednicima Vlade i Parlamenta Kraljevine Norveške Jonasom Gar Storeom i Masudom Garahanijem, položio venac na spomenik stradalim Jugoslovenima u okupiranoj Norveškoj i učestvovao na forumu sa norveškim privrednicima.

Sa Njegovim veličanstvom kraljem Haraldom V

Foto: Predsedništvo Ssrbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da je sa najvišim norveškim zvaničnicima razgovarao o svim važnim temama, od bilateralnih odnosa, do situacije na Kosovu i Metohiji, rezultatima poslednjih pregovora u Briselu i neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti. 
 
”Trudio sam se da ukažem na to šta je sve potrebno, koliko je potrebno više poverenja, da bismo razgovarali o budućnosti na drugačiji način nego do sada. Norveška pažljivo prati taj proces, razumeju situaciju, oni su neko ko čuva mir i posebno ga poštuje”, izjavio je predsednik Vučić. On je naglasio da su bilateralni odnosi Srbije i Norveške bili prioritetna tema svih sastanaka, prvenstveno saradnja u oblasti energetike, uz ocenu da je zvanični Oslo veoma zainteresovan za rešavanje energetskih problema kako u svojoj zemlji, tako i u celoj  Evropi i na Balkanu. 
 
Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
”Mnogo teških stvari je pred nama koje moramo da uradimo, i to moramo da uradimo da bismo bili uspešni u energetskom sektoru, kako smo uspešni u drugim oblastima, kao što su to javne finansije. Moraćemo da preduzimamo teške mere ne samo po pitanju nafte i gasa, već kompletne naše mreže dalekovoda. Mnogo toga moramo da promenimo u našim navikama, da uložimo mnogo novca, da uložimo mnogo i u obnovljive izbore energije zbog čistijeg vazduha i vode. Zajedno sa Norvežanima ćemo raditi na tim reformama i obezbediti budućnost građanima Srbije, koja će biti mnogo bolja”, poručio je predsednik Vučić. On je dodao da je norveški Ristad, ocenjen kao najbolji savetnički tim u svetu u oblasti energetike, ponudio Srbiji tri rešenja za energetski sektor, koja se zasnivaju na kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim merama i zahtevaju velike promene u srpskim javnim preduzećima, uključujući i promene rukovodstava tih preduzeća. 
 
Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Pored energetskog sektora, predsednik Vučić je ukazao na važnost saradnje sa Norveškom i u drugim oblastima, kao što je odbrana, uz zaključak da između dve zemlje postoji visok nivo svake vrste bilateralnog razumevanja. 
 
Drugog dana posete Kraljevini Norveškoj, predsednik Vučić doputovao je u Trondhajm, gde je obišao Norveški univerzitet nauke i tehnologije, institut SINTEF, Simensovu fabriku za proizvodnju baterija, prostorije i laboratorije NTNU. 
 
Predsednik se sastao i sa srpskim studentima koji studiraju na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije i poručio da će u narednom periodu u Srbiji biti potrebni stručnjaci za obnovljive izvore energije. 
 
"Nedostaju nam mladi ljudi koji idu u korak sa vremenom, biće nam potrebni stručnjaci za obnovljive izvore energije, koji će na drugačiji način obavljati posao nego što smo do sada radili", naveo je predsednik Vučić. On je, u izjavi novinarima nakon obilaska Norveškog univerziteta nauke i tehnologije, rekao da među više od 44.000 studenata ima i akademaca iz Srbije. 
 
Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Od svih njih, koji su iz različitih mesta, čuo sam da planiraju da se vrate. To je velika sreća koja me ispunjava", istakao je predsednik Srbije. On je naglasio da se svet menja i da Srbija to mora da isprati. 
 
"Napravili smo kontakte koji su važni u budućnosti, da bismo deo tih tehnologija mogli da primenimo u našoj zemlji, od načina čuvanja hidroenergije, faune, flore do mnogih drugih stvari", rekao je predsednik i dodao i da je mnogo toga naučio od norveških partnera. 
 
"Doneli su dodatni razvoj ne prijateljstva, već poverenja i uveren sam da ćemo to umeti da iskoristimo za dobrobit Srbije, da menjamo sebe. Kad ulažete u nove tehnologije, ulažete u nove investicije. Morate da idete u korak sa svetom, a ne da zaostajete 30-40 godina i da se pravite da vam svet ugrožava okolinu. Morate da budete otvoreni prema svetu", napomenuo je predsednik Vučić i preneo da ima nagoveštaja investicija u zelene tehnologije, ali da u tom slučaju treba izračunati šta je najbolje za našu zemlju. On je naveo da do 2050. godine moramo da uložimo 32 milijarde evra u energetski sektor.  
 
Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"I to nije posebno ambiciozno, to je oko milijardu i po na godišenjem nivou. Samo u elektromrežu Srbije, dalekovode, treba uložiti oko 10 milijardi. To su ogromni troškovi. Da bismo mogli da pratimo sve, da bismo mogli da obezbedimo dovoljno struje i značajno veći udeo izvora obnovljive energije, radimo sa onima koji to najbolje umeju da naprave", rekao je predsednik Vučić i dodao da će mladi, koji planiraju da se vrate u Srbiju, doneti znanje, ali da treba razmišljati i o razvoju obrazovanja. 
 
"Izuzetno je mudro što smo krenuli u dualno obrazovanje. Za nas je važno u budućnosti da radimo na većim ulaganjima u naše školstvo, na potpunoj promeni svesti i nas i naše dece, ali i kompletnog nastavnog osoblja", napomenuo je predsednik. 
 
Predsednik Vučić u dvodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Norveškoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je tokom posete Trondhajmu, u pratnji gradonačelnice ovog grada Rite Otervik, obišao i katedralu Nidaros. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).