Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Вести

28.11.2022. - 19:19

Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Краљевини Норвешкој, где је данас разговарао са Његовом величанством краљем Харалдом Петим и Његовим краљевским височанством престолонаследником Хоконом, састао се са председницима Владе и Парламента Краљевине Норвешке Јонасом Гар Стореом и Масудом Гараханијем, положио венац на споменик страдалим Југословенима у окупираној Норвешкој и учествовао на форуму са норвешким привредницима.

Са Његовим величанством краљем Харалдом V

Фото: Председништво Ссрбије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је са највишим норвешким званичницима разговарао о свим важним темама, од билатералних односа, до ситуације на Косову и Метохији, резултатима последњих преговора у Бриселу и неопходности очувања мира и стабилности. 
 
”Трудио сам се да укажем на то шта је све потребно, колико је потребно више поверења, да бисмо разговарали о будућности на другачији начин него до сада. Норвешка пажљиво прати тај процес, разумеју ситуацију, они су неко ко чува мир и посебно га поштује”, изјавио је председник Вучић. Он је нагласио да су билатерални односи Србије и Норвешке били приоритетна тема свих састанака, првенствено сарадња у области енергетике, уз оцену да је званични Осло веома заинтересован за решавање енергетских проблема како у својој земљи, тако и у целој  Европи и на Балкану. 
 
Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
”Много тешких ствари је пред нама које морамо да урадимо, и то морамо да урадимо да бисмо били успешни у енергетском сектору, како смо успешни у другим областима, као што су то јавне финансије. Мораћемо да предузимамо тешке мере не само по питању нафте и гаса, већ комплетне наше мреже далековода. Много тога морамо да променимо у нашим навикама, да уложимо много новца, да уложимо много и у обновљиве изборе енергије због чистијег ваздуха и воде. Заједно са Норвежанима ћемо радити на тим реформама и обезбедити будућност грађанима Србије, која ће бити много боља”, поручио је председник Вучић. Он је додао да је норвешки Ристад, оцењен као најбољи саветнички тим у свету у области енергетике, понудио Србији три решења за енергетски сектор, која се заснивају на краткорочним, средњорочним и дугорочним мерама и захтевају велике промене у српским јавним предузећима, укључујући и промене руководстава тих предузећа. 
 
Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Поред енергетског сектора, председник Вучић је указао на важност сарадње са Норвешком и у другим областима, као што је одбрана, уз закључак да између две земље постоји висок ниво сваке врсте билатералног разумевања. 
 
Другог дана посете Краљевини Норвешкој, председник Вучић допутовао је у Трондхајм, где је обишао Норвешки универзитет науке и технологије, институт СИНТЕФ, Сименсову фабрику за производњу батерија, просторије и лабораторије НТНУ. 
 
Председник се састао и са српским студентима који студирају на Норвешком универзитету науке и технологије и поручио да ће у наредном периоду у Србији бити потребни стручњаци за обновљиве изворе енергије. 
 
"Недостају нам млади људи који иду у корак са временом, биће нам потребни стручњаци за обновљиве изворе енергије, који ће на другачији начин обављати посао него што смо до сада радили", навео је председник Вучић. Он је, у изјави новинарима након обиласка Норвешког универзитета науке и технологије, рекао да међу више од 44.000 студената има и академаца из Србије. 
 
Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Од свих њих, који су из различитих места, чуо сам да планирају да се врате. То је велика срећа која ме испуњава", истакао је председник Србије. Он је нагласио да се свет мења и да Србија то мора да испрати. 
 
"Направили смо контакте који су важни у будућности, да бисмо део тих технологија могли да применимо у нашој земљи, од начина чувања хидроенергије, фауне, флоре до многих других ствари", рекао је председник и додао и да је много тога научио од норвешких партнера. 
 
"Донели су додатни развој не пријатељства, већ поверења и уверен сам да ћемо то умети да искористимо за добробит Србије, да мењамо себе. Kад улажете у нове технологије, улажете у нове инвестиције. Морате да идете у корак са светом, а не да заостајете 30-40 година и да се правите да вам свет угрожава околину. Морате да будете отворени према свету", напоменуо је председник Вучић и пренео да има наговештаја инвестиција у зелене технологије, али да у том случају треба израчунати шта је најбоље за нашу земљу. Он је навео да до 2050. године морамо да уложимо 32 милијарде евра у енергетски сектор.  
 
Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"И то није посебно амбициозно, то је око милијарду и по на годишењем нивоу. Само у електромрежу Србије, далеководе, треба уложити око 10 милијарди. То су огромни трошкови. Да бисмо могли да пратимо све, да бисмо могли да обезбедимо довољно струје и значајно већи удео извора обновљиве енергије, радимо са онима који то најбоље умеју да направе", рекао је председник Вучић и додао да ће млади, који планирају да се врате у Србију, донети знање, али да треба размишљати и о развоју образовања. 
 
"Изузетно је мудро што смо кренули у дуално образовање. За нас је важно у будућности да радимо на већим улагањима у наше школство, на потпуној промени свести и нас и наше деце, али и комплетног наставног особља", напоменуо је председник. 
 
Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је током посете Трондхајму, у пратњи градоначелнице овог града Рите Отервик, обишао и катедралу Нидарос. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).