Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Vesti

04.12.2019. - 16:20

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Putinom da su imali veoma dobre, veoma sadržajne razgovore, te naglasio da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanju teritorijalnog integriteta naše zemlje.
 
„Što se tiče političke saradnje, mi računamo na podršku Rusije na svim međunarodnim forumima i organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku“, rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je rekao da je šefu ruske države preneo svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom. Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa", i ponovio da je zahvalan predsedniku Putinu na tome što, po tom pitanju, Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.
 
Predsednik Vučić je istakao da je, pored političke podrške, za Srbiju od ključnog značaja naša ekonomska saradnja.
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
„Naša trgovinska razmena raste iz godine u godinu i verujem da će u 2020. godini biti još veća. Razgovarali smo i o brojnim i značajnim infrastrukturnim projektima“, rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Putinu na podršci u realizaciji mnogih projekata, te dodao da ruske mašine rade na Đerdapu, a Ruske železnice realizuju projekte u Srbiji.
 
"Dobili smo novi kredit od 172 miliona evra, a mi iz budžeta dajemo 57 miliona evra za tri projekta. Novih 90 miliona za prugu Stara Pazova - Novi Sad, zatim 120 miliona evra za Dispečerski centar i dodatnih 12 miliona evra za projekat za barsku prugu od Valjeva do crnogorske granice. Imaćemo modernu prugu. To je sve za nas od izuzetnog značaja", rekao je on.
 
Predsednik Vučić je kazao da je pozvao predsednika Putina da dođe u Beograd i da je sa velikom čašću prihvatio njegov poziv da prisustvuje Danu pobede 9. maja 2020. u Moskvi.
 
„To je ogromna čast za nas! Posebno želim da se zahvalim predsedniku Putinu što poštuje nezavisnost Republike Srbije, što poštuje naš suverenitet i naše pravo da sami donosimo odluke", zaključio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da su današnji razgovori sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem bili korisni i sadržajni i da doprinose prijateljstvu i strateškoj saradnji dve zemlje.
 
"Rusija i Srbija daju veliki značaj stabilnosti regiona, težimo uspostavljanju dobrosusedstva i smanjenju konfliktnog potencijala", rekao je predsednik Putin.
 
Predsednik Putin je rekao da su on i predsednik Srbije detaljno razmotrili sve aspekte rusko-srpske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim aktuelnim regionalnim problemima.
  
Predsednik Putin ističe i da je pozicija Moskve u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije nepromenljiva i da smatra da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.
 
Rusija je, istakao je predsednik Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
On je istakao da je Rusija za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.
 
Predsednik Putin je istakao da odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i oslanjaju se na viševekovno prijateljstvo i uzajamnu pomoć, te podsetio da su se dva naroda borila rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili se protiv nacizma.
 
U tom kontekstu, naveo je da će sledeće godine biti obeležen važan datum za Rusiju, 75 godina od kraja Otadžbinskog rata i da je predsednik Vučić prihvatio poziv da 9. maja iduće godine dođe u Moskvu.
 
Predsednik Putin je podsetio na infrastrukturne radove koje ruske kompanije izvode u Srbiji, kao što je unapređenje železnice, modernizacija železničkog centra.
 
Kao važan segment saradnje izdvojio je i kulturnu sferu, najavljujući da će Srbiji uskoro biti vraćena stranica Miroslavljevog jevanđelja.
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Sočiju

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).