Predsednik Vučić u NR Kini

Vesti

25.04.2019. - 23:54

Predsednik Vučić u NR Kini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Narodnoj Republici Kini, gde učestvuje na Drugom forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put", koji okuplja 40 šefova država i vlada, i biće jedan od trojice lidera koji će govoriti na zatvaranju skupa.

Predsednik Vučić sastao se danas sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji dve zemlje i situaciji na Kosovu i Metohiji. 
 
Predsednik Vučić sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
"Dugujemo veliku zahvalnost i Vama lično i Narodnoj Republici Kini za sve što ste uradili za Srbiju", istakao je predsednik Vučić obraćajući se kineskom predsedniku i pozvao ga da poseti našu zemlju i vidi rezultate saradnje Srbije i Kine. 
 
Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping rekao je da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Inicijative Pojas i put i da dve zemlje treba da unaprede saradnju u tom okviru, radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane. 
 
Predsednik Vučić je, o daljem razvoju bilateralnih odnosa, razgovarao i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine. 
 
Predsednik Vučić sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić se obratio i na panelu KP Kine "Povezivanje među ljudima“, koji je održan uoči početka Drugog foruma Pojas i put.
 
"Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje. Srbija je relativno mala zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa sedam miliona stanovnika, i najveća je država na Zapadnom Balkanu. Znam koliko ima puno značajnijih igrača na međunarodnoj areni, ali ima nešto posebno što veže naše dve zemlje i ljude", poručio je predsednik Vučić. 
 
"Danas možete videti da, iako suočena sa velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i ekonomskih konkurenata sa zapada, Kina ne samo da postaje sve moćnija, već ima sve više prijatelja širom sveta", rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić na panelu KP Kine

Foto Tanjug, Zoran Mirković

"Kada govorite sa velikim silama Zapada, uvek postoji neka vrsta pritiska sa kojim se suočavate, a kada razgovarate sa Kinom i njenim liderima, uvek ste suočeni s poštovanjem", naglasio je predsednik Vučić i dodao da je Srbija bila među prvim zemljama koje su potpisale Inicijativu Pojas i put i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, uradila mnogo. 
 
Peking, 25. April 2019.                                                     
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).