Председник Вучић у НР Кини

Вести

25.04.2019. - 23:54

Председник Вучић у НР Кини

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Народној Републици Кини, где учествује на Другом форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", који окупља 40 шефова држава и влада, и биће један од тројице лидера који ће говорити на затварању скупа.

Председник Вучић састао се данас са председником НР Кине Си Ђинпингом, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи две земље и ситуацији на Косову и Метохији. 
 
Председник Вучић са председником НР Кине Си Ђинпингом

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
"Дугујемо велику захвалност и Вама лично и Народној Републици Кини за све што сте урадили за Србију", истакао је председник Вучић обраћајући се кинеском председнику и позвао га да посети нашу земљу и види резултате сарадње Србије и Кине. 
 
Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг рекао је да Србија има важну улогу у изградњи Иницијативе Појас и пут и да две земље треба да унапреде сарадњу у том оквиру, ради веће добробити и просперитета за своје грађане. 
 
Председник Вучић је, о даљем развоју билатералних односа, разговарао и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине. 
 
Председник Вучић са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
Председник Вучић се обратио и на панелу КП Кине "Повезивање међу људима“, који је одржан уочи почетка Другог форума Појас и пут.
 
"Наставићемо са одличном сарадњом која постоји између наше две земље. Србија је релативно мала земља у југоисточној Европи, са седам милиона становника, и највећа је држава на Западном Балкану. Знам колико има пуно значајнијих играча на међународној арени, али има нешто посебно што веже наше две земље и људе", поручио је председник Вучић. 
 
"Данас можете видети да, иако суочена са великим политичким изазовима, притисцима политичких и економских конкурената са запада, Кина не само да постаје све моћнија, већ има све више пријатеља широм света", рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић на панелу КП Кине

Фото Танјуг, Зоран Мирковић

"Када говорите са великим силама Запада, увек постоји нека врста притиска са којим се суочавате, а када разговарате са Кином и њеним лидерима, увек сте суочени с поштовањем", нагласио је председник Вучић и додао да је Србија била међу првим земљама које су потписале Иницијативу Појас и пут и да је протеклих година, заједно са кинеским компанијама, урадила много. 
 
Пекинг, 25. Април 2019.                                                     
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).