Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Vesti

22.04.2021. - 13:12

Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Predsednik Republike Srbije poručio je danas, nakon sednice Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci, da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna mesta i obezbeđuje ostanak stanovništva. 

Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Imali smo sednicu Saveta za saradnju, pažljivo sam saslušao sve što misle o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH. Za nas je važno da pokušamo da čuvajući mir i stabilnost, razvijamo ekonomije, kako bi se građanima obezbedila drugačija i bolja budućnost", rekao je predsednik Vučić i  dodao da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija, a u trgovinskoj razmeni ukupno partner broj sedam - uz Nemačku, Italiju, Rusiju, Kinu, Mađarsku i Rumuniju.
 
"Za nas je Bosna i Hercegovina veoma važan partner i verujem da trgovinska razmena u 2021. može da bude značajno veća nego u 2020. godini, kada je zbog korone zabeležen pad od 11 odsto, u momentu kad smo dostigli razmenu od dve milijarde evra", rekao je predsednik Vučić i dodao da veruje da su godine pred nama godine rasta, ubrzanog napretka obeju zemalja i da mnogo toga zajedničkog možemo da uradimo.
 
Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Na sastanku sednice Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci analizirani su rezultati dosadašnjih zajedničkih projekata i razmotreni planovi budućih projekata Srpske i Srbije, koji će biti realizovani kroz Sporazum.
 
Predsednik Vučić preneo je da je danas bilo reči o četiri opštine kojima će biti pružena značajna pomoć - da je bilo reći o Drvaru, na teritoriji Federacije, i tri opštine u RS - Kostajnici, Dubici i Nevesinju i da se radi o ulaganjima od više miliona evra. Poručio je građanima tih opština da će mnogo toga biti urađeno na izgradnji lokalne infrastrukture, od puteva, preko vodovoda i kanalizacije, do objekata kao što su vrtići i škole.
 
„To će biti primer šta možemo da uradimo za naš narod i za građane RS i BiH“, podvukao je on.
 
Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska danas ima najznačajniju posetu ikada iz Srbije, koju čini državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem.
 
Dodik je podsetio da se saradnja Republike Srpske i Srbije odvija u okviru Sporazuma o specijalnim vezama, što je utvrđenom i Dejtonskim mirovnim sporazumom i istakao da je ovo najbolji period Republike Srpske u kojem zahvaljujući osećaju predsednika Vučića i njegovog tima Srpska može da se pohvali mnogim veoma važnim planiranim projektima.
 
Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska i Srbija predano rade na izgradnji auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd, aerodroma u Trebinju, te da se ulazi u fazu izradnje velikog energetskog projekta "Buk Bijela".
 
Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna onim što je do sada postignuto kroz saradnju Republike Srpske i Srbije, te izrazila zahvalnost Srbiji na političkom razumevanju, finansijskoj i svakoj drugoj podršci. Zahvalila je i za podršku koju Srbija daje opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom koje su često prepuštene same sebi.
 
Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

  
Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, ministar policije Aleksandar Vulin, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
 
Predsedniku Vučiću je danas na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada,  uručen i ključ Grada Banjaluke sa Poveljom počasnog građanina Banjaluke.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).