Председник Вучић у посети Бањалуци

Вести

22.04.2021. - 13:12

Председник Вучић у посети Бањалуци

Председник Републике Србије поручио је данас, након седнице Савета за сарадњу Републике Српске и Србије у Бањалуци, да Србија настоји, чувајући мир и стабилност, да развија економију, отвара нова радна места и обезбеђује останак становништва. 

Председник Вучић у посети Бањалуци

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Имали смо седницу Савета за сарадњу, пажљиво сам саслушао све што мисле о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ. За нас је важно да покушамо да чувајући мир и стабилност, развијамо економије, како би се грађанима обезбедила другачија и боља будућност", рекао је председник Вучић и  додао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској размени укупно партнер број седам - уз Немачку, Италију, Русију, Kину, Мађарску и Румунију.
 
"За нас је Босна и Херцеговина веома важан партнер и верујем да трговинска размена у 2021. може да буде значајно већа него у 2020. години, када је због короне забележен пад од 11 одсто, у моменту кад смо достигли размену од две милијарде евра", рекао је председник Вучић и додао да верује да су године пред нама године раста, убрзаног напретка обеју земаља и да много тога заједничког можемо да урадимо.
 
Председник Вучић у посети Бањалуци

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
На састанку седнице Савета за сарадњу Републике Српске и Србије у Бањалуци анализирани су резултати досадашњих заједничких пројеката и размотрени планови будућих пројеката Српске и Србије, који ће бити реализовани кроз Споразум.
 
Председник Вучић пренео је да је данас било речи о четири општине којима ће бити пружена значајна помоћ - да је било рећи о Дрвару, на територији Федерације, и три општине у РС - Kостајници, Дубици и Невесињу и да се ради о улагањима од више милиона евра. Поручио је грађанима тих општина да ће много тога бити урађено на изградњи локалне инфраструктуре, од путева, преко водовода и канализације, до објеката као што су вртићи и школе.
 
„То ће бити пример шта можемо да урадимо за наш народ и за грађане РС и БиХ“, подвукао је он.
 
Председник Вучић у посети Бањалуци

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска данас има најзначајнију посету икада из Србије, коју чини државни врх предвођен председником Александром Вучићем.
 
Додик је подсетио да се сарадња Републике Српске и Србије одвија у оквиру Споразума о специјалним везама, што је утврђеном и Дејтонским мировним споразумом и истакао да је ово најбољи период Републике Српске у којем захваљујући осећају председника Вучића и његовог тима Српска може да се похвали многим веома важним планираним пројектима.
 
Председник Вучић у посети Бањалуци

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска и Србија предано раде на изградњи ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу израдње великог енергетског пројекта "Бук Бијела".
 
Цвијановићева је истакла да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Републике Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумевању, финансијској и свакој другој подршци. Захвалила је и за подршку коју Србија даје општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом које су често препуштене саме себи.
 
Председник Вучић у посети Бањалуци

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

  
Састанку у Палати Републике присуствовали су и премијерка Србије Ана Брнабић, председник Скупштине Републике Србије Ивица Дачић, министар полиције Александар Вулин, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.
 
Председнику Вучићу је данас на Свечаној академији поводом обележавања Дана града,  уручен и кључ Града Бањалуке са Повељом почасног грађанина Бањалуке.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).